COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Nivelul dioxidului de carbon din atmosferă va crește pînă în 2025 față de ultimii 3,3 milioane de ani

Nivelul dioxidului de carbon din atmosferă va crește pînă în 2025 față de ultimii 3,3 milioane de ani

Cercetătorii din Marea Britanie au estimat că pînă în 2025 în atmosfera Pămîntului se va afla cantitatea maximă de dioxid de carbon. Acest lucru va duce la creșterea temperaturii și topirea ghețarilor.


Pînă în 2025, nivelurile de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă vor fi mai mari decît în cea mai caldă perioadă din ultimii 3,3 milioane de ani. Acest lucru a devenit cunoscut datorită unui nou studiu realizat de Universitatea din Southampton (Marea Britanie), publicat în revista Nature Scientific Reports.


Grupul a studiat compoziția chimică a pietrificărilor mici adunate din sedimentele oceanice adînci din marea Caraibe. Ei au folosit compoziția lor pentru a realiza reconstrucția concentrației de dioxid de carbon în atmosfera Pământului în epoca pliocenului, cu aproximativ 3 milioane de ani în urmă, când temperatura de pe planeta era cu 3°C mai mare decît acum. În același timp, calotele polare de gheață au fost mai mari, iar nivelul Oceanului Planetar - mai înalt.Cercetătorii au descoperit că, în cea mai caldă perioadă a pliocenului, în atmosferă ar putea fi detectate între 380 și 420 de părți de dioxid de carbon per milion. Este similar cu cifra de astăzi, care este de 415 părți per milion, ceea ce arată că noi sîntem deja la nivelul care a provocat o topire semnificativă și o creștere a nivelului mării în trecut. Conform estimărilor oamenilor de știință, pînă în 2025, omenirea va depăși indicatorul, care a fost unul record în ultimii 3,3 milioane de ani.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load