COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

NASA vrea să sape o peșteră uriașă pe Lună. Motivul este incredibil

NASA vrea să sape o peșteră uriașă pe Lună. Motivul este incredibil

Deși ai tinde să crezi că toată atenția NASA s-a îndreptat în ultima perioadă doar spre planeta Marte, uite că nu e așa. Specialiștii de la NASA vor să sape o peșteră uriașă pe suprafața Lunii. Care este motivul?

NASA a pus la cale o nouă misiune în cadrul căreia va trimite în anul 2020 un robot pe suprafața Lunii, care să sape o peșteră adîncă de sute de metri în scoarța lunară. Unde va săpa NASA peștera?

Ei bine, tot proiectul se va desfășura fix pe locul unde Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pentru prima dată pe Lună, adică în regiunea denumită Marea Liniștii.


Proiectul celor de la NASA a fost prezentat în cadrul celei de-a 50-a ediții a Lunar and Planetary Science Conference.

De ce vrea NASA să sape o groapă uriașă pe Lună

Cercetătorii de la NASA vor să studieze în amănunt satelitul natural al Pămîntului, în acest sens vor săpa o groapă uriașă astfel încît să o poată analiza strat cu strat. Iar dacă ne gîndim că majoritatea datelor despre Terra provin din săpăturile arheologice, acest lucru chiar ar putea funcționa.

În acest sens, NASA va trimite robotul Moon Diver pentru a săpa groapa de pe Lună. În plus, peștera ar putea fi utilizată ulterior și ca adăpost pentru echipamentul astronauților, împotriva radiațiilor cosmice, a meteoriților mici și a diferențelor de temperatură dintre noapte și zi.

De asemenea, pe suprafața Lunii, deci implicit în zona numită Marea Liniștii, există deja zeci de gropi. Aceasta s-au format în urmă cu miliarde de ani prin erupții vulcanice, iar prin răcire, lava s-a transformat într-o cîmpie bazaltică de un cenușiu mai închis decît restul suprafeței.

„Multe dintre gropile cunoscute sînt cît un teren de fotbal și suficient de adînci cît să înghită clădiri întregi. În momentul răcirii lavei, au mai rămas și goluri în adîncime, iar cînd tavanul s-a prăbușit, s-au format aceste gropi uriașe”, spune cercetătorii de la NASA.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load