Criza energetică stiri: 1530
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3383

NASA va trimite încă două elicoptere pe Marte pentru a aduce mostre pe Pămînt

4 aug. 01:00   Ştiinţă şi IT
1514 0

În urma succesului înregistrat de Ingenuity, NASA și ESA au decis că de ceea ce are nevoie cu adevărat Planeta Roșie este o flotă de elicoptere.

Detaliile urmează a fi stabilite pentru, probabil, cea mai ambițioasă misiune spațială de la Apollo încoace. Deși nu sînt pregătite să trimită oameni pe o altă lume, NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) speră să preia mostrele pe care Perseverance le-a colectat și să le readucă în siguranță pe Pămînt, iar pentru asta vor avea nevoie de ajutorul a încă două elicoptere.

Cu toate instrumentele de la bordul roverelor marțiene, acestea sînt încă mult în urma capacității disponibile pe Pămînt, iar acest lucru nu se va schimba prea curînd.

Dacă vrem cu adevărat să știm ce se află în rocile și solul marțian și chiar în atmosferă, va trebui să returnăm mostre pe Pămînt.

Cum urmează să ajungă pe Pămînt mostrele prelevate de Perseverance?


NASA și ESA colaborează pentru a plasa pe Marte un modul de aterizare capabil să decoleze din nou și să faciliteze transportarea încărcăturii pe Pămînt. În loc să colecteze propriile mostre, misiunea de întoarcere le va prelua pe cele colectate de Perseverance, iar cea mai mare modificare a planurilor constă în modul în care se va realiza acest transfer.

Proiectul nu a primit încă finanțare, dar agențiile spațiale își perfecționează planurile. În încercarea de a obține sprijinul de care au nevoie, au fost anunțate noi detalii, precum și o dată de întoarcere – 2033.

Anterior, Sample Return Lander a fost planificat să transporte un Rover Sample Fetch și al doilea lander asociat acestuia. În schimb, NASA și ESA propun acum să echipeze landerul cu două elicoptere similare cu Ingenuity.

Două elicoptere asemănătoare cu Ingenuity?

Există, de asemenea, posibilitatea ca Perseverance să livreze eșantioanele direct către vehiculul de urcare pe Marte, dacă acesta este încă în funcțiune atunci cînd vehiculul de urcare aterizează.

,,ESA continuă cu viteză maximă dezvoltarea atît a Earth Return Orbiter, care va face istoricul drum de pe Pămînt pe Marte și înapoi, cît și a brațului de transfer al probelor, care va plasa mostrele la bordul containerului orbital înainte de lansarea acestuia de pe suprafața Planetei Roșii”, a declarat David Parker de la ESA.

Dacă totul decurge conform planului, Earth Return Orbiter și Sample Retrieval Lander vor fi lansate în 2027 și, respectiv, 2028. Deși întîrzierile sînt obișnuite în cazul misiunilor spațiale, faptul că Ingenuity a continuat să funcționeze – și chiar a stabilit recorduri pentru zborurile sale, cu mult peste durata anticipată a misiunii, a sporit optimismul echipei de returnare a eșantioanelor, scrie IFL Science.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав