COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

NASA: Soarele a intrat într-un nou „ciclu solar”

Soarele a intrat într-un nou “ciclu solar”, conform informațiilor NASA. Noua eră este denumită oficial oficial “Ciclul solar 25”, iar informațiile semnalează că ciclul va însemna o schimbare a vremii spațiale care ar putea avea efecte atît pentru tehnologia de pe Pămînt, cît și pentru astronauții din spațiu.

Studierea acestui fenomen va fi esențială pentru ca lumea să fie pregătită să facă față diferitelor probleme și complicații care pot apărea ca urmare a acestei schimbări a vremii spațiale, după cum spun experții.

Activitatea Soarelui se desfășoară pe un ciclu de aproximativ 11 ani, steaua trecînd în mod regulat de la inactivitate la activ și înapoi la inactivitate, transmite stiri24h.ro.

Ce presupune modificarea acestui ciclu?

Aceste perioade de activitate sînt cunoscute sub numele de vreme solară și, deși schimbările lor au fost urmărite de sute de ani, multe dintre procesele și efectele lor rămîn în mare parte misterioase.


Schimbările în vremea solară pot avea efecte pe scară largă: astronauții care nu sînt protejați de cîmpul magnetic al Pămîntului pot fi izbiți de cantități periculoase de radiații. Iar vremea solară poate produce, de asemenea, și probleme semnificative pentru tehnologiile de comunicații radio de la suprafața Pămîntului.

Ca atare, experții au sugerat că începutul noului ciclu ar trebui să fie o oportunitate de a pregăti mai bine planurile pentru schimbările așteptate în anii următori.

“Nu există vreme rea, ci doar o pregătire proastă”, a spus Jake Bleacher, om de știință șef pentru Direcția Misiunii de Explorare și Operațiuni Umane a NASA la sediul agenției. “Vremea spațială este ceea ce este – treaba noastră este să ne pregătim”.

Minima solară care marchează sfîrșitul ciclului anterior a avut loc, de fapt, în decembrie 2019, potrivit NASA. Dar variațiile Soarelui pot duce la schimbări concrete chiar și după luni de zile.

Soarele se luptă și el

Pe măsură ce Soarele se îndreaptă spre noul său ciclu, procesul ar putea duce la evenimente dramatice la suprafața – explozii uriașe, cum ar fi rachete solare sau ejecții de masă coronală. Acestea pot arunca “lumină, energie și material solar” în spațiu, a remarcat NASA.

“Ținem o evidență detaliată a micilor pete solare care marchează debutul și creșterea noului ciclu”, a spus Frédéric Clette, directorul World Data Center for the Sunspot Index and Long-term Solar Observations.

“Acestea sînt vestitorii minusculi ai viitorului foc uriaș de artificii solare. Doar urmărind tendința generală de-a lungul mai multor luni putem stabili punctul de vîrf între două cicluri”.

Oamenii de știință se așteaptă ca această activitate să crească pînă în iulie 2025, cînd Soarele atinge următorul maxim, conform estimărilor.

Deși experții se asteaptă ca noul ciclu să fie sub medie, la fel ca cel anterior, riscurile neprevăzute încă există.

Dar efectele solare nu afectează doar astronauții, ci și pe noi. Impactul Soarelui asupra vieții noastre de zi cu zi este cît se poate de real, iar un astfel de fenomen îi poate schimba considerabil magnitudinea.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load