X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

NASA a lansat o misiune-test de deviere a traiectoriei unui asteroid

25 noi. 2021,, 00:00   Ştiinţă şi IT
2984 0

NASA a lansat marţi seara din California o misiune care are drept obiectiv testarea unui sistem de apărare planetară, primul de acest fel, proiectat pentru a devia traiectoria unui asteroid de la o potenţială coliziune cu Terra, informează miercuri agenţiile internaţionale de presă.

Misiunea agenţiei spaţiale americane, denumită DART (Double Asteroid Redirection Test), a decolat de la baza Vandenberg Air Force la bordul unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX, la ora 06:21 GMT, potrivit imaginilor transmise în direct de NASA, transmite agerpres.ro.

"Asteroid Dimorphos: venim după tine", a scris pe Twitter NASA după lansare.

DART va testa abilitatea NASA de a modifica traiectoria asteroidului Dimorphos cu ajutorul energiei cinetice - prăbuşind în mod intenţionat pe suprafaţa acestuia un vehicul spaţial robotizat care se deplasează cu viteză mare, corpul ceresc urmând să se deplaseze în urma impactului suficient încât planeta noastră să nu mai fie pe traiectoria periculoasă.

Ţinta DART reprezintă o fracţiune minusculă din dimensiunile asteroidului cataclismic Chicxulub, care s-a izbit de Terra în urmă cu circa 66 de milioane de ani, impact care a ucis majoritatea speciilor de animale de pe planetă.

Asteroidul vizat de DART nu se află pe o traiectorie care ar putea duce la un impact cu Terra în viitorul apropiat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?