Criza energetică stiri: 766
Preşedintele stiri: 3228
Puterea stiri: 7216
Obiectiv european stiri: 287

Monedă cu o vechime de circa 1.900 de ani, descoperită de arheologii israelieni

25 mai. 06:00   Ştiinţă şi IT
1446

Arheologii israelieni au descoperit în Cisiordania o monedă de argint cu o vechime de aproximativ 1.900 de ani, a anunţat Universitatea Bar-Ilan (BIU) din centrul Israelului.

Moneda a fost găsită de un grup de oameni de ştiinţă de la BIU şi de la Universitatea Ebraică din Ierusalim pe malul estic al rîpei Tekoa din deşertul Iudeei, la aproximativ 14 kilometri sud de Ierusalim.

Alături de monedă au fost aduse la suprafaţă şi alte obiecte din două peşteri folosite ca ascunzătoare de rebelii evrei în timpul celui de-al treilea război iudaico-roman, cunoscut şi ca "Revolta Bar Kokhba" din 132-136 e.n. împotriva Imperiului Roman.

O faţă a monedei înfăţişează faţada schematică a unui templu, probabil cel de-al Doilea Templu din Ierusalim, care a fost distrus în anul 70 e.n. în timpul primului război iudaico-roman.

Pe cealaltă faţă a monedei sînt reprezentate patru plante diferite, folosite în timpul sărbătorii Sukkot, iar în jurul lor se află inscripţia "Pentru libertatea Ierusalimului", potrivit comunicatului emis de cercetători.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав