TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Misiunea NASA de exploatare a lunii lui Jupiter, cu un pas mai aproape de lansare

O misiune NASA de a explora una dintre cele mai tentante 79 de luni ale lui Jupiter a primit undă verde pentru a trece la etapele finale ale dezvoltării.

Europa – care este puțin mai mică decât satelitul natural al Pământului – a fost considerată de mult timp un posibil candidat pentru a găsi viață extraterestră. Se crede că sub suprafaţa ei îngheţată există apă cu adâncime de 170 de kilometri. Această apă ar putea conține un cocktail chimic potrivit pentru viață și ar putea fi chiar casă unor forme de organisme vii.

Europa pare să prezinte caracteristicile necesare pentru a oferi condiții de viață: apă, posibilă chimie ș căldură, ceea ce menţine oceanul lunii lichid, spun cercetătorii, fenomen generat de interacţiunile gravitaţionale ale Lunii cu Jupiter. Acest lucru nu poate conduce doar la reacții chimice, ci și la mișcarea substanțelor chimice între piatră, suprafață și ocean, eventual prin evacuări hidrotermale.

Se propune ca misiunea Nasa, numită Europa Clipper, să realizeze o serie de flypast-uri apropiate – nu pot orbita luna, deoarece centura de radiație a lui Jupiter le va prăji. Sonda va duce nouă instrumente ştiinţifice, inclusiv camere de filmat şi spectrometre care vor capta imagini de rezoluţie înaltă ale suprafeţei lunii, un magnetometru care va măsura puterea şi direcţia câmpului magnetic şi un radar ce poate determina grosimea crustei de greaţă de deasupra oceanului.

De asemenea, echipa speră să confirme prezența penelor de apă, detectate anterior de navele spațiale Galileo și Hubble. „Suntem cu toţii încântaţi de decizia care duce misiunea Europa Clipper cu un pas mai aproape de dezlegarea misterelor acestei lumi oceanice”, a spus Thomas Zurbuchen, administrator asociat al conducerii misiunii ştiinţifice NASA.


Misiunea Europa Clipper este programată să fie lansată în 2025. Nu este singura misiune care are ca obiectiv exploatarea Europei: Jupiter Icy Moons Explorer, sau Juice, a Agenției Spațiale Europene va fi lansată în 2022 și va efectua flypastul pe trei luni ale Jupiterului, inclusiv Europa.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load