X 
Puterea stiri: 7332
Criza energetică stiri: 1081

Metale găsite în atmosferele cometelor în şi dincolo de sistemul nostru solar îi surprind pe oamenii de ştiinţă

22 mai. 2021,, 00:00   Ştiinţă şi IT
2139 0

Atomi de metale au fost descoperiţi în mod surprinzător în atmosfera rece a primei comete interstelare cunoscute care va vizita sistemul nostru solar, potrivit unui nou studiu, relatează Space.com.

Astronomii au detectat, de asemenea, metal în atmosferele reci din jurul cometelor din sistemul solar, ceea ce sugerează că cometele sistemului nostru solar şi vizitatorul interstelar pot avea origini similare, au adăugat cercetătorii.

Cometele, care sînt alcătuite din praf şi gheaţă provenite din formarea planetelor, ar putea da indicii cheie asupra chimiei sistemelor planetare timpurii. Oamenii de ştiinţă deduc adesea compoziţia cometelor examinînd norii de gaz şi praf care înconjoară cometele.

Oamenii de ştiinţă nu detectează de obicei metale precum nichelul în aceşti nori de gaz şi praf din jurul cometelor, deoarece suprafeţele acestora sînt de obicei prea reci pentru ca metalul să se vaporizeze. Excepţie de la această regulă sînt cometele care trec aproape de Soare, cînd temperaturile pot depăşi cu uşurinţă 800 ° Fahrenheit (425 grade Celsius) necesare formării vaporilor de nichel.

Acum, oamenii de ştiinţă au detectat atomi de nichel în atmosfera primei comete interstelare cunoscute, 2I/Borisov.

Rămîne însă nesigur cum toate aceste comete pot genera metal la temperaturi atît de scăzute. O posibilitate este că lumina ultravioletă dură de la Soare ar putea sparge moleculele care conţin nichel.

''Faptul că şi un astfel de constituent minor precum nichelul este prezent atît în alcătuirea cometei interstelare Borisov, cît şi în cometele observate în sistemul solar sugerează existenţa unor condiţii similare în momentul şi locul apariţiei lor'', a concluzionat Piotr Guzik, astronom la Universitatea Jagiellonian din Cracovia, Polonia, şi care este co-autor al studiului privind 2I/Borisov.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав