Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Matematicienii Laszlo Lovasz şi Avi Wigderson, recompensaţi cu premiul Abel 2021

18 mar. 2021,, 22:00   Ştiinţă şi IT
2605 0

Premiul Abel, supranumit "Nobelul pentru matematică", a fost acordat matematicienilor Laszlo Lovasz din Ungaria şi Avi Wigderson din Israel, potrivit anunţului făcut miercuri de Academia norvegiană de Ştiinţe şi Litere, informează DPA.

Academia a menţionat ''contribuţia fundamentală a acestora la informatica teoretică şi la matematica discretă, precum şi rolul lor esenţial la transformarea lor în arii centrale ale matematicii moderne''.

Activitatea lor a avut o contribuţie importantă în a ''oferi bazele teoretice pentru securitatea internetului'', a mai adăugat Academia norvegiană.

Lovasz, născut în Budapesta, a fost pasionat de matematică încă din copilărie şi şi-a luat doctoratul în 1970 la Universitatea Eotvos Lorand din capitala Ungariei, transmite AGERPRES.

Matematicianul, în vîrstă de 73 de ani, este profesor emerit la Institutul de Matematică de la Universitatea Eotvos Lorand şi cercetător în cadrul Institutului de Matematică Alfred Renyi din Budapesta.

Lovasz, care deţine şi cetăţenia americană, a susţinut numeroase prelegeri, a scris studii şi a elaborat algoritmi puternici, cu o gamă largă de aplicaţii.

''Am fost foarte surprins... absolut uimit'', a spus Lovasz la scurt timp după anunţarea cîştigătorilor.

Wigderson, în vîrstă de 64 de ani, s-a născut la Haifa, în Israel. Şi-a obţinut doctoratul în informatică în 1983 la Universitatea Princeton, New Jersey, iar meritul său este de a fi adîncit ''conexiunile dintre matematică şi informatică'', a spus academia.

''sînt foarte fericit să aflu această veste. Am fost surprins într-o oarecare măsură'', a spus Wigderson după anunţarea cîştigătorilor.

În prezent, acesta este profesor la Institutul de Studii Avansate de la Princeton.

Ambii laureaţi au fost distinşi de-a lungul timpului cu numeroase premii pentru activitatea lor de cercetare.

Data de desfăşurare a ceremoniei înmînării premiilor în valoare de 7,5 milioane de coroane (883.000 de dolari) nu a fost însă stabilită.

Premiul Abel, decernat pentru prima dată în 2003, a fost creat pentru a marca aniversare a 200 de ani de la naşterea matematicianului norvegian Niels Henrik Abel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий