X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Mașinăria care transformă dioxidul de carbon în combustibil

25 oct. 2020,, 23:59   Ştiinţă şi IT
12290 0

Dioxidul de carbon care se acumulează în clădiri îți poate afecta capacitatea de a gîndi, dacă este prezent în concentrații mai mari. Ca să rezolvi această problemă, în general, trebuie să introduci mai mult aer din exterior (care trebuie să fie încălzit / răcit). O altă metodă este filtrarea selectivă a CO2. Iar acum ai dispozitivul care poate face asta.

Acel CO2 ar putea fi pur și simplu ventilat în exterior sau utilizat pentru a produce o cantitate de seltzer, scrie playtech.ro.

În schimb, start-up-ul finlandez, Soletair Power, a creat un dispozitiv care transformă CO2 în combustibil. Configurația demonstrată de companie produce metan, dar ar putea fi schimbată pentru un proces de combustibil lichid.

În funcție de sursa de energie cu ajutorul căreia rulează aceste mașinării, combustibilii ar putea fi neutri din punct de vedere al emisiilor, deoarece carbonul provine din aer.

Cum funcționează mașina de transformare a carbonului

Tehnica de captare a CO2 pe care o utilizează este o versiune redusă a celor concepute pentru centralele de ardere.


Aerul trece printr-o cameră plină de granule mici care conțin amine – compuși care se leagă cu molecule de CO2.

Periodic, granulele sînt reciclate printr-o etapă de încălzire. Temperatura trebuie să crească doar la 120° C, după cum explică Petri Laakso și Cyril Bajamundi de la Soletair Power, astfel încît aburul din sistemul de căldură local și / sau un element de încălzire electric este suficient.

Acest lucru face ca granulele de amină să elibereze CO2-ul pe care îl rețin, care se acumulează într-un rezervor de stocare. Granulele sînt apoi gata să absoarbă mai mult CO2.

Celelalte două treimi ale mașinii, care măsoară aproximativ 2 metri înălțime, 5 metri lungime și 1 metru lățime, se ocupă de transformarea acelui CO2 într-un combustibil utilizabil.

În primul rînd, există un electrolizator care împarte apa pentru a produce hidrogen gazos. Apoi hidrogenul este combinat cu CO2 într-un reactor de metanare pentru a produce gaz metan pur.

Ca filtru de CO2, această unitate este construită pentru a gestiona un debit HVAC standard de aproximativ 3 metri cubi de aer pe secundă.

Acest lucru poate servi o clădire de birouri cu cîteva sute de ocupanți, spune Soletair. În propriul birou mai mic al companiei, filtrul preia aer cu aproximativ 500 de părți de CO2 per milion și reduce concentrația la jumătate.

Ideea “de la aer la combustibili” este urmărită de companii precum Carbon Engineering care proiectează instalații de captare a carbonului la scară industrială și poate fi exploatată în diverse industrii drept soluție pentru emisiile de dioxid de carbon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?