X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Marea eclipsă a pandemiei

9 dec. 2020,, 01:00   Ştiinţă şi IT
9469 0

Cred că toată lumea a observat că anul acesta a fost unul atipic. Pe plan global, nu numai la noi, acest an a fost diferit de toti ceilalți, probabil de la 1945 încoace, aș îndrăzni să spun. Și nu mă refer la un teritoriu anume, ci la întreaga planetă.

Nu la cetățenii diferitelor state, ci la cetățenii planetei Pământ. Ca specialist al eclipselor, vă spun că anul 2020 a fost unul ieșit din comun și pentru acest fenomen, ba chiar continuă să fie atipic. Dar nu în sens mistic, ci științific.

Începând din 26 decembrie anul trecut și până în 14 decembrie anul acesta, vom fi avut 7 eclipse cu totul! Adică maximul din câte se pot produce în decursul unui an sau mai exact în 365 de zile, căci Universul nu are habar de 1 ianuarie al nostru…

Eclipsa de Soare este prin definiție o ocultație. O eclipsă adevărată, se produce atunci când un corp ceresc fără lumină proprie intră în conul de umbră al unui alt corp ceresc fără lumină proprie. Un exemplu este eclipsa de Lună. Sau eclipsele sateliților celorlalte planete.

Eclipsa totală din 2020 este una foarte specială, poate cea mai specială din ultima sută de ani, tocmai pentru condițiile de siguranță dictate de această pandemie…


Eclipsa din 14 decembrie începe la răsăritul Soarelui, în Oceanul Pacific, continuă să se deplaseze spre vest prin Pacific, până atinge coastele chiliene, în America de Sud. De fapt acest continent este singurul traversat de eclipsă.

Umbra Lunii intră pe teritoriul statului Chile cu câteva secunde înainte de ora 13, ora locală, plus 5 ore, adică la 18,00 ora României.

Pentru că are doar 2400 km/h, în 4,5 minute, umbra Lunii trece Anzii, în Argentina, unde se găsesc cele mai bune condiții meteo pentru urmărirea acestei eclipse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?