Preşedintele stiri: 3603

Legătura surprinzătoare dintre consumul de pește și cancerul de piele, conform unui nou studiu

1 iun. 03:30   Ştiinţă şi IT
515 0

Consumul de pește a fost pentru mult timp considerat un obicei sănătos, dar un nou studiu i-ar putea determina pe oameni să reconsidere această veche idee.

Cercetările au descoperit că consumul de pește în cantități mari poate fi legat de riscuri mai mari de cancer de piele, potrivit unui comunicat de presă.

„Melanomul este al cincilea cel mai frecvent cancer din S.U.A., iar riscul de a dezvolta melanom de-a lungul vieții este de 1 din 38 pentru albi, 1 din 1.000 pentru persoanele de culoare și 1 din 167 pentru hispanici”, a spus Eunyoung Cho, autor al studiului.

Cum a fost studiată legătura dintre consumul de pește și cancerul de piele?

„Deși mîncatul peștelui a crescut în în S.U.A și Europa în ultimele decenii, rezultatele studiilor anterioare care investighează asocierile dintre consum și riscul de melanom au fost inconsecvente. Descoperirile noastre au identificat o asociere care necesită investigații suplimentare”, a adăugat ea, citată de Interesting Engineering.


Cercetătorii de la Universitatea Brown și de la Institutul Național al Cancerului, ambele din SUA, au urmărit obiceiurile alimentare ale 491.367 de americani cu vîrsta cuprinsă între 50 și 71 de ani timp de peste 15 ani pentru a evalua cîți dintre ei au dezvoltat melanom, o formă agresivă de cancer de piele ca răspuns la consumul ridicat de pește.

Ce au descoperit cercetătorii?

Descoperirile au indicat că participanții care au mîncat aproximativ două porții de pește pe săptămînă, în medie, au avut un risc cu 22% mai mare de a dezvolta melanom și un risc cu 28% mai mare de a dezvolta celule anormale ale pielii care ar putea fi un precursor al cancerului față de persoanele care au mîncat mai puțin de o jumătate de porție.

„Speculăm că descoperirile noastre ar putea fi atribuite contaminanților din pește, cum ar fi bifenilii policlorurați, dioxinele, arsenul și mercurul. Cercetările anterioare au descoperit că un consum mai mare de pește este asociat cu niveluri mai mari ale acestor contaminanți în organism și au identificat asociații între acești contaminanți și un risc mai mare de cancer de piele”, spune Cho.

„Cu toate acestea, observăm că studiul nostru nu a investigat concentrațiile acestor contaminanți în corpurile participanților, așa că sînt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma această relație”, a adăugat ea.

Un studiu imperfect

Cercetătorii avertizează că nu au ținut cont în studiul lor de unii factori de risc pentru melanom, cum ar fi numărul de alunițe, culoarea părului, istoricul de arsuri solare severe și comportamentele legate de soare. În plus, aportul zilnic de pește al participanților a fost calculat la începutul cercetării și s-ar fi putut schimba în cei 15 ani în care subiecții au fost urmăriți și evaluați.

Toate aceste elemente ar putea duce la rezultate inexacte sau greșite, așa că cercetătorii au remarcat că nu recomandă nicio modificare a consumului de pește în acest moment și că soarele rămîne cauza dominantă a cancerului de piele.

Totuși, lucrarea este un prim pas pentru înțelegerea legăturii dintre consumul de pește și cancerul de piele.

2
4
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий