COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7823
Criza energetică stiri: 477

Lava vulcanului Cumbre Vieja a înaintat pe o suprafaţă de 10 hectare în ocean

1 oct. 2021,, 06:00   Ştiinţă şi IT
1193 0

Lava vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma care a ajuns la Oceanul Atlantic a cîştigat teren şi formează o "limbă" de peste zece hectare în ocean, a declarat joi Institutul de vulcanologie din insulele Canare (Involcan).

Se estimează că depăşeşte deja zece hectare", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvînt al Involcan, David Calvo, care a afirmat că vor fi efectuate măsurători mai precise în următoarele ore folosind drone.

Fluxul de lavă provenit de la vulcanul Cumbre Vieja, care a erupt în urmă cu unsprezece zile, a ajuns în cele din urmă la ocean în noaptea de marţi spre miercuri după ce a parcurs şase kilometri, distrugînd tot în cale. De atunci, vulcanul a expulzat lavă care a continuat să curgă în ocean.

"Rîurile de lavă continuă să coboare prin canalul" format de marţi seară "pînă la ocean", a detaliat David Calvo.

Lava a ajuns la ocean fără a provoca pentru moment cele mai temute efecte - explozii şi valuri de apă clocotită. Cu toate acestea, contactul între lava cu o temperatură de peste 1.000 de grade şi apa oceanului a produs gaze potenţial toxice.

"Există încă o coloană de gaz, precum cea pe care am putut-o observa ieri", a spus David Calvo, adăugînd că vîntul, care a ajutat miercuri la risipirea rapidă a acestor gaze, a fost din ce în ce mai slab joi.

Primăria din La Palma, guvernul local al insulei, a cerut locuitorilor din mai multe cartiere din Tazacorte să rămînă în case pentru a evita o posibilă intoxicaţie cu gaze.

"Erupţia a afectat aproximativ 476 de hectare" de pe această insulă de aproximativ 70.000 de hectare şi a distrus "744 de clădiri", a declarat autoritatea locală a insulei pe Twitter.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X