COVID-19 în MOLDOVA

Lacurile glaciare au început să se topească brusc. Ele sînt instabile și cu pericol de inundații

Lacurile glaciare au început să se topească brusc. Ele sînt instabile și cu pericol de inundații

În cadrul celui mai mare studiu din istoria lacurilor glaciare, cercetătorii, folosind datele satelitului NASA de 30 de ani, au descoperit că volumul acestor lacuri din întreaga lume a crescut cu aproximativ 50% din 1990, pe măsură ce ghețarii se topesc și se retrag din cauza schimbărilor climatice.


Rezultatele, publicate în revista Nature Climate Change, vor ajuta cercetătorii să evalueze potențialele pericole pentru comunitățile din aval de aceste lacuri adesea instabile, precum și să sporească acuratețea estimărilor privind creșterea nivelului mării. Acest lucru va îmbunătăți înțelegerea oamenilor de știință a modului în care apa glaciară topită ajunge în oceane.


Sugar și angajații săi din guvern și universitățile din Canada, SUA și Marea Britanie, au observat că, chiar dacă apa de la ghețarii care s-au topit contribuie relativ puțin la creșterea globală a nivelului mării, aceasta poate avea un impact mare asupra comunităților montane din aval de aceste lacuri glaciare.În timpul celui mai mare studiu al lacurilor glaciare, cercetătorii folosind o înregistrare prin satelit de 30 de ani au descoperit că din 1990 volumul acestor lacuri din întreaga lume a crescut cu aproximativ 50%.


Lacurile glaciare sînt instabile, ele sînt adesea acoperite cu gheață sau sedimente glaciare — morenă, care constau din roci și resturi care sînt împinse spre partea din față și laterală a ghețarilor. Ele pot ieși din albie, provocînd inundații masive în aval.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load