TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Laboratorul spaţial al Chinei va reintra în atmosfera Pămîntului

Laboratorul spaţial al Chinei va reintra în atmosfera Pămîntului

Tiangong-2, laboratorul spaţial al Chinei, şi-a terminat experimentele şi va intra în atmosfera Pămîntului vineri, 19 iulie, au anunţat autorităţile de la Beijing, precizînd că doar mici părţi din reziduuri o să cadă în Pacificul de Sud.


O cantitate mică de resturi din Tiangong-2 este posibil să cadă într-o zonă sigură din apele Oceanului Pacific de Sud, potrivit anunţului făcut de oficiali ai biroului de inginerie spaţială cu echipaj uman al Chinei, citat de Reuters.


Tiangong-2, ce înseamnă „Palatul Ceresc 2”, a fost lansat pe orbita Pămîntului în septembrie 2016. La jumătatea lui octombrie 2016, doi taikonauţi (astronauţi chinezi) au ajuns în laboratorul spaţial după ce au andocat cu ajutorul navei Shenzhou 11. Timp de o lună, înainte de revenirea pe Pămînt, aceştia au efectuat experimente din zona medicinei, a fizicii şi a biologiei, precum transmisiile cuantice, timpul în spaţiu sau furtunile solare. Rezultatul acestor experimente şi proceduri urmează să aibă utilitate în viitoarea staţie spaţială chineză cu echipaj permanent, care urmează să fie activă din 2022.


Primul pas în crearea unei staţii spaţiale chineze a fost făcut în 2011, după ce Congresul american a decis interzicerea participării Chinei pe Staţia Spaţială Internaţională din motive „de securitate”.


Ca răspuns, chinezii au lansat în 29 septembrie 2011, fără oameni la bord, Tiangong-1, o navă-laborator cu o lungime de 10,4 metri, o lăţime de 3,4 metri şi cîntărind peste 8 tone. Era primul pas în crearea unei staţii spaţiale. Prototipul a fost utilizat pentru a practica ancorarea navelor spaţiale şi pentru a găzdui oamenii pentru misiuni de scurtă durată.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load