TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

La ce te ajută inteligența emoțională

La ce te ajută inteligența emoțională

Inteligența emoțională joacă un rol important în viața ta, iar unii spun că ar fi chiar mai importantă în unele privințe decît inteligența cognitivă.


În general, inteligența emoțională reprezintă abilitatea de a-ți monitoriza atît propriile emoții, dar și emoțiile celorlalți. De asemenea, implică și elemente de distingere între emoții și etichetarea corectă a acestora pentru a-ți ghida gîndirea și comportamentul. Pe scurt, emoțiile îți pot influența comportamentul (atît pozitiv, cît și negativ) dar și dobîndirea capacității de a le administra pe acestea.


În general, inteligența emoțională cuprinde trei abilități principale. Prima se referă la ceea ce am menționat deja, și anume conștientizarea și identificarea corectă a emoțiilor. În al doilea rînd, trebuie să ai abilitatea de a valorifica acele emoții și să le aplici în viața reală, în cadrul activităților zilnice, anumitor task-uri sau probleme care trebuie rezolvate. În al treilea rînd, odată cu aceasta vine și abilitatea de a-ți administra emoțiile.


Totuși, nu există nicio modalitate clară prin care inteligența emoțională să poată fi măsurată, la fel cum se poate măsura IQ-ul, de exemplu. Din acest motiv, unii experți spun că aceasta nu este un construct real, ci numai o modalitate de a descrie abilitățile interpersonale pe care o persoană le are.


De ce e importantă inteligența emoțională


Aceasta te ajută într-o serie de aspecte din viața ta de care poate nu ți-ai dat seama. Pe de-o parte, te va ajuta în relațiile cu ceilalți. Îți va permite să formezi conexiuni mai bune cu cei din jurul tău, mai ales datorită faptului că inteligența emoțională contribuie și la dezvoltarea abilităților comunicaționale.


În plus, un nivel ridicat de inteligență emoțională te-ar ajuta să ai mai mult succes în mai toate aspectele din viața ta. Astfel, îți va permite să elimini problemele de comportament care te distrag de la țelurile pe care ți le propui.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load