X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Justiţia din New York a restituit Egiptului 16 opere de artă furate

9 sep. 2022,, 05:00   Ştiinţă şi IT
2293 0

Justiţia newyorkeză a restituit miercuri Egiptului un lot de 16 opere de artă furate, dintre care cinci au fost confiscate în primăvara acestui an de la prestigiosul Metropolitan Museum of Art (Met) în cadrul unei anchete pentru trafic internaţional, care l-a vizat şi pe un fost director al muzeului Luvru din Paris.

De doi ani, justiţia din statul New York desfăşoară o vastă campanie de restituire a unor antichităţi furate din lumea întreagă şi care au ajuns în muzeele şi galeriile de artă din metropola americană: din 2020 pînă în 2021, cel puţin 700 de opere au fost restituite în 14 ţări, inclusiv în Cambodgia, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia şi Italia.

Miercuri, după o ceremonie la care a participat şi consulul general al Egiptului, procurorul statului New York pentru districtul Manhattan, Alvin Bragg, a anunţat retrocedarea pentru poporul egiptean a unui lot de 16 antichităţi, a căror valoare totală este "de peste 4 milioane de dolari".

Într-o ceremonie similară organizată marţi, 58 de opere artistice datînd din Antichitatea romană, din care 21 au fost confiscate de la Met, au fost retrocedate Italiei, valoarea lor totală fiind "de aproape 19 milioane de dolari".

"Restituirea de astăzi arată amploarea reţelelor de trafic cu antichităţi", a denunţat cu acea ocazie procurorul Alvin Bragg.

Prin intermediul unor traficanţi israelieni, nouă opere de artă egiptene se aflau în proprietatea "unuia dintre cei mai mari colecţionari de artă veche din lume", Michael Steinhardt, a precizat procurorul newyorkez.

70 de milioane de dolari

Colecţionarul din New York, în vîrstă de 80 de ani, a fost obligat de justiţia americană în 2021 să restituie 180 de antichităţi furate şi vîndute în ultimele decenii şi care au o valoare totală de 70 de milioane de dolari. Acel acord i-a permis colecţionarului să evite punerea lui sub acuzare, însă îi interzice totodată, pe viaţă, să mai achiziţioneze lucrări pe piaţa legală de artă.

Alte cinci obiecte din Egipt au fost confiscate în luna mai de la Met, cu o valoare de 3,1 milioane de dolari, în urma unei anchete desfăşurate la New York şi Paris, în cadrul căreia fostul director de la Luvru Jean-Luc Martinez a fost inculpat în Franţa.

Cele cinci antichităţi provenite din "reţeaua de traficanţi Dib-Simonian au fost furate din situri arheologice din Egipt, trecute în regim de contrabandă în Germania şi Olanda, prin Franţa, apoi vîndute către Met prin compania pariziană Pierre Berge & Associes", a relatat procurorul Bragg.

Parchetul din Manhattan subliniază că "partajarea de informaţii cu anchetatori din lumea întreagă a dus la inculparea sau arestarea a nouă persoane în Franţa, inclusiv a fostului director al Muzeului Luvru Jean-Luc Martinez".

Jean-Luc Martinez, care contestă faptele, este acuzat că a închis ochii în faţa falselor certificate de origine ale antichităţilor egiptene şi a fost pus oficial sub acuzare pentru "complicitate la escrocherie în bandă organizată şi spălare de bani". Anchetatorii parizieni încearcă să stabilească totodată dacă unele dintre sutele de obiecte jefuite în timpul Primăverii arabe din 2011 au fost achiziţionate de muzeul Luvru din Abu Dhabi.

Printre cele cinci opere de artă confiscate de la Met se află şi "stela unui cîntăreţ", realizată în calcar în perioada 690 î.e.n. - 650 î.e.n. şi furată din Delta Nilului în timpul Revoluţiei egiptene din 2011, vîndută apoi "la licitaţie la Paris de Pierre Berge & Associes", potrivit justiţiei newyorkeze. Societatea franceză ar fi furnizat astfel un fals certificat de origine şi ar fi vîndut stela egipteană către Met în 2015.

Acelaşi circuit a fost folosit pentru "un portret din Al Fayyum", realizat în secolul I e.n.

Anchetatorii newyorkezi au recuperat şi o statuetă din bronz datînd din secolul al VIII-lea î.e.n. şi cumpărată de un comerciant de artă libanez, George Lofti, care a vîndut-o directorilor de la Met în 2016.

Acest comerciant octogenar, informator de mulţi ani al justiţiei americane, este vizat din luna august de un mandat internaţional de arestare emis de Statele Unite pentru deţinerea prezumtivă a mai multor sute de opere de artă furate din Orientul Apropiat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?