COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Japonia va crea roboți care vor înlocui astronauții

Japonia va crea roboți care vor înlocui astronauții

Lansarea roboților ar trebui să reducă costurile și riscurile asociate trimiterii oamenilor în spațiu.

Lansarea unor misiuni cu echipaj uman în spațiu se dovedește a fi scumpă, dar mai ales periculoasă, dezastrul navetei spațiale Columbia fiind un exemplu cît se poate de elocvent, informează descopera.ro.

Pentru a reduce riscurile și costurile lansărilor spațiale, Gitai , un start-up din Japonia, vrea să trimită pe orbită sau chiar mai departe roboți, notează Futurism.


Roboții pe care start-up-ul vrea să îi lanseze sînt semi-autonomi și pot fi controlați de la distanță. Iar un calcul efectuat de către experți sugerează că agenția spațială japoneză ar putea să economisească cu aceștia aproximativ 90% din costurile asociate lansării unei singure persoane în spațiu.

Impedimentul principal al unui astfel de plan este reprezentat de către crearea unor roboți suficient de performanți încît să poată înlocui cu succes prezența umană la bordul navelor sau stațiilor spațiale.

Acești roboți ar urma să fie controlați într-un mod asemănător dronelor militare, cu precizarea că între comandă și răspuns va exista o mică întîrziere datorată distanței dintre suprafața terestră și orbita pe care sînt plasate navele spațiale.

„Există o nevoie pentru roboți care ne pot ajuta (n.r în spațiu)”, explică astronauta japoneză Naoko Yamazaki. „În cele din urmă, ar trebui să putem să facem aceste sarcini de la distanță sau să le facem să preia ei cu totul”, mai adaugă aceasta.

Experții sînt de părere că cea mai mare piedică în calea acestui plan este reprezentată de construirea unor roboți care nu doar să execute sarcini de mentenanță, ci și preia sarcinile oamenilor de știință, acestea avînd un grad ridicat de complexitate.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load