X 

Intră în vigoare legea UE privind încărcătorul unic USB-C, obligatoriu din 2024

29 dec. 2022,, 02:00   Ştiinţă şi IT
1176 0

Uniunea Europeană a lansat marţi legea care prevede ca toate dispozitivele electronice vîndute pe piaţa unică să utilizeze un singur gen de încărcător, de tip USB-C, astfel că producătorii vor avea la dispoziţie doi ani pentru implementarea directivei, care va deveni obligatorie la finele lui 2024, relatează agenţia EFE.

Scopul noii legislaţii comunitare este de "a face viaţa mai uşoară consumatorilor", dar şi de a reduce deşeurile tehnologice generate în UE, începînd cu telefoanele mobile, tablete, cărţi electronice, camere digitale, console video şi căşti.

Actualul sistem, în care îşi împărţeau terenul USB 2.0 Micro B, USB-C şi Lightning (exclusiv al Apple), datorită unui acord voluntar din 2009, contribuia la generarea a pînă la 11.000 tone pe an de reziduuri electronice, conform estimărilor Comisiei Europene.

Noul act normativ îşi propune să reducă această cifră, permiţînd consumatorilor să cumpere noi dispozitive electronice fără a fi nevoiţi să achiziţioneze şi un încărcător în plus (cetăţenii vor economisi pînă la 250 milioane euro anual) şi egalizează şi viteza pentru dispozitivele care permit încărcare rapidă, fără a avea importanţă ce încărcător se foloseşte.

La început, laptopurile nu vor fi incluse în prevederile noilor normative, dar vor trebui să le respecte în termen de cel mult trei ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a directivei, adică de la mijlocul lui 2028.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий