Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Inteligența artificială a învățat să recunoască boala Parkinson prin imagini ale fundului ochiului

29 aug. 2021,, 23:00   Ştiinţă şi IT
8360 0

Oamenii de știință au creat un sistem de inteligență artificială care poate diagnostica boala Parkinson cu mult înainte de apariția primelor simptome vizibile.

Datele inițiale pentru analiza sistemului sînt fotografii ale fundului ochiului pacientului. Oamenii de știință au vorbit despre descoperirea lor la conferința anuală a Societății Nord-Americane de Radiologie (RSNA), informează tass.ru.

„Metodele moderne de diagnosticare pot detecta boala Parkinson numai prin simptomele sale vizibile. Ele apar după ce mulți dintre neuronii din creierul pacientului care produc hormonul dopamină au murit, iar alții au fost deteriorați. Am arătat că această boală poate fi diagnosticată foarte rapid printr-o simplă imagine a ochiului”, a comentat unul dintre autorii studiului, un om de știință de la Universitatea din Florida (SUA) Maximillian Diaz.

Boala Parkinson se dezvoltă datorită distrugerii în creier a așa-numitei substanțe negre, o parte integrantă a creierului care sintetizează hormonul plăcerii dopamină și îl direcționează către centrele motorii. Dacă substanța neagră este distrusă, coordonarea mișcărilor unei persoane este afectată, de multe ori aceasta își pierde echilibrul și uneori poate suferi dureri atunci cînd se deplasează.

Oamenii de știință nu înțeleg încă pe deplin natura bolii Parkinson și nu știu cum poate fi vindecată sau chiar oprită. Medicamentele existente, cum ar fi levodopa sau stimulanții receptorilor dopaminei, pot suprima unele dintre simptomele bolii doar în stadiile incipiente ale dezvoltării acesteia. Cu toate acestea, acestea au efecte secundare grave.


Diaz și colegii săi au creat un sistem foarte simplu, dar eficient, pentru diagnosticul precoce al bolii Parkinson. Cu ajutorul acestuia pot fi verificate cele mai largi straturi ale populației. Oamenii de știință l-au creat, observînd că boala Parkinson afectează funcționarea și structura capilarelor mici ale retinei.
Îndrumați de această idee, oamenii de știință au testat dacă este posibil să se detecteze astfel de schimbări folosind sisteme de învățare automată. În acest scop ei au instruit inteligența artificială pe un set de date de cîteva sute de fotografii ale fundului ochiului ale pacienților sănătoși și purtători ai bolii Parkinson.

Lucrarea a arătat că, prin astfel de modificări, purtătorii bolii Parkinson se pot distinge de oamenii sănătoși. Mai mult, acest lucru se poate face chiar înainte ca aceștia din urmă să prezinte primele simptome vizibile, conform cărora această boală este de obicei diagnosticată.

„Pentru a obține astfel de imagini, medicii nu au nevoie de dispozitive costisitoare de diagnostic, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică sau tomografia computerizată, care sînt de obicei utilizate pentru diagnosticarea bolilor cerebrale. În cazul nostru, diagnosticul poate fi obținut într-un minut. Acest lucru va permite diagnosticarea bolii mai devreme și găsirea unei modalități de a încetini progresia acesteia”, a concluzionat Diaz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?