TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Inginerii NASA au ascuns un mesaj în parașuta roverului Perseverance

Un mesaj codat a fost ascuns în parașuta roverului Perseverance, care a amartizat săptămîna trecută pe „Planeta Roșie”. Inginerii de la NASA au confirmat descoperirea făcută de mai mulți utilizatori de pe Reddit și Twitter.

Mai mulți oameni care au urmărit imaginile spectaculoase cu momentul istoric al coborîrii roverului Perseverance pe Marte au scris pe Reddit și Twitter că în parașuta care a ajutat laboratorul mobil ultraperformant să amartizeze se află un mesaj ascuns, relatează The Guardian.

Au observat un „pattern” în culorile alb și roșu, așa că au început să-l descifreze. Au asociat culorile sistemului binar 1 și 0 (roșu = 1, iar 0 = alb) și au ajuns la concluzia că inginerii NASA au ascuns pe parașuta roverului mesajul „Dare mighty things” (Îndrăznește lucruri mari). Acesta este de altfel deviza Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA, transmite digi24.ro.

Mesajul a fost scris astfel: fiecare rînd concentric din modelul parașutei reprezintă un cuvînt din limba engleză a motto-ului. Fiecare „0” și „1” este așezat în grupe de cîte zece caractere, se adaugă cifra 64 și rezultă codul ASCII care reprezintă o literă.

De exemplu, șapte dungi albe, o dungă roșie și alte două dungi albe reprezintă 0000000100, care în sistem binar înseamnă 4. Dacă se adaugă cifra 64, rezultă cifra 68, codul ASCII pentru litera D.


Adam Steltzner, inginerul șef al întregului proiect Perseverance, a confirmat pe Twitter ce înseamnă mesajul: „Se pare că internetul a descifrat mesajul codat în 6 ore. Internet, e ceva ce nu poți face?”

Mai mult, modelul de la marginea parașutei ar reprezenta coordonatele 34°11’58” N 118°10’31” W, geolocația laboratorului în care a fost construit mare parte din roverul Perseverance.

Însă, pe lîngă folosirea modelui pentru a ascunde un mesaj, acesta a avut un rol științific: i-a ajutat pe ingineri să vadă unghiul la care parașuta s-a deschis și dacă s-a răsucit.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load