Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Inginerii chișinăuieni au creat unul dintre cele mai populare computere din URSS

24 sep. 2018,, 14:40   Ştiinţă şi IT
4909 0

Unul dintre cele mai populare în URSS computere casnice a fost creat de doi ingineri din Chișinău.

Despre aceasta a anunțat agenția Sputnik, care a menționat că în a.1986 la Chișinău a fost asamblat un computer, care ulterior a devenit cel mai inovator în Uniunea Sovietică și chiar a concurat cu modelele occidentale, transmite Noi.md.

Acesta a fost creat și a început a fi produs întîmplător, doar pentru că ministrul adjunct al industriei radio din URSS a observat acest exponat în cadrul celei de-a 33-a Expoziții unionale radio în a. 1987, unde "Vector-06Ț"a luat premiul întîi.

Istoria își are începutul la uzina "Sciotmaș" din Chișinău. Profilul de bază al ei era producerea echipamentelor radio-electronice și a produselor electrice. Uzina există și azi cu același profil, dar cu denumirea "Sigma". Acolo s-au cunoscut viitorii autori.

Ideea creării propriului computer i-a venit lui Donat Temirazov. El a schițat schema aproximativă a mașinii li i-a arătat-o lui Alexandru Socolov. Pentru această schemă el urma să scrie un software.


Apoi au muncit ani de zile asupra creației lor. Construcția finală a apărut în a. 1986. Băieții au încercat de mai multe ori să prezinte conducerii uzinei creația lor, însă nu au fost auziți. Pe atunci RC-urile casnice abia apăreau în URSS și perspectivele lor nu erau clare.

În ajutorul lui Temirazov și Socolov a venit o întîmplare. În finalul expoziției, ei au reușit să atragă atenția lui Vladimir Curocichin, ministru adjunct al industriei radio din URSS.

Acesta pleca deja, dar a fost convins să mai privească odată "Vectorul". I-a trezit interesul, și în scurt timp conducerea uzinei "Sciotmaș" din Chișinău a primit indicația să pregătească producerea acestui computer. Iar ingenioșii ingineri au obținut prime de 200 ruble.

Producerea în serie a început în a.1988 la uzina moldovenească. Producerea "Vectorului" și a PC înrudite cu el a fost valorificată de diverse întreprinderi din industria de apărare amplasate în diverse orașe ale URSS, inclusiv la Astrahan, Voljschii, Chirov și Minsc.

Unele exemplare ale computerului au fost asamblate și acasă, de amatorii de radio. Căci mașina fusese creată în baza celor mai populare scheme, care puteau fi cumpărate oriunde. , în condiții casnice.

"Vector" avea următoarele caracteristici: procesor: КР580ВМ80А, care funcționa la frecvența sporită de 3.0 МHz, memorie operativă 64 КB și sintetizator de sunet cu trei canale. A mai fost elaborat și un hard disk pentru stocarea datelor de 65 KB, pe care erau amplasate programele utilizate mai des: BASIC, monitor-debugger, editor de text.

Da, celor nefamiliarizați cu lumea tehnologiilor aceste date nu le spun nimic, însă pe atunci aceste caracteristici nu cedau, iar în multe privințe își depășeau concurenții din URSS și chiar de peste hotare. Cu un asemenea volum de memorie operativă nu se putea lăuda orice PC, iar pentru un sunet mai perfect inginerii au elaborat o schemă specială. Asta în timp ce alți specialiști nici nu se sinchiseau de această caracteristică.

Doar procesorul era slăbuț pentru acele timpuri, totuși spre mirarea specialiștilor frecvența lui sporise de la cei 2,5 MHz de bază și se isprăvea cu suportul unui volum mare de memorie operativă.

Un asemenea computer avea drept suport de informații obișnuitele casete audio. PC putea menține 256 culori. Aproape toate computerele autohtone de pe atunci puteau scoate concomitent pe ecran doar patru culori,iar "Vector"- cca 16.

Ulterior pentru acest computer au fost alcătuite peste 200 de jocuri. Se poate spune, că pentru jucătorii autohtoni "Vector" a devenit un cult. Grație posibilităților grafice vaste și volumului mare de memorie operativă, computerul permitea reproducerea pe ecran a diferitor grenuri de jocuri, de la ”labirinte” și "pliante" la shooters.

Cu regret, după difuzarea modelului moldovenesc de computer URSS s-a destrămat. Peste un timp în fostele republici sovietice au fost aduse PC de import, cu care Vector nu mai era competitiv. El nu a mai fost dezvoltat și a rămas doar istorie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?