TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Inginerii au propus o nouă modalitate de a re-îngheța Arctica

Inginerii au propus o nouă modalitate de a re-îngheța Arctica

Un grup de ingineri de proiectare a propus un proiect submarin care va produce bucăți de gheață pentru re-înghețarea Arcticii.


Propunerea de geo-inginerie radicală a fost menţionată recent cu un premiu la un concurs internațional organizat de Asociația Arhitecților Siamezi (Thailanda). Ideea deocamdată reprezintă un experiment neobișnuit de gîndire, deși o realizare efectivă a acesteia, potrivit altor cercetători, pare destul de dubioasă. În ultimele trei decenii, Oceanul Arctic a pierdut 95% din cea mai puternică gheață. Topirea extremă cauzată de criza climatică a pus în pericol lanțurile alimentare arctice, reducînd populațiile de foci, pești, lupi, vulpi și urși polari. Inspirați de avantajele reîmpăduririlor, dezvoltatorii au venit cu proiectarea unei bărci speciale pentru a crea „aisberguri repetate” în zona arctică.


Conform proiectului, nava ar îngheța apa de mare din Arctica sub formă de hexagoane - aproximativ 2027 de metri cubi fiecare. Hexagoanele se vor uni pentru a forma noi gheţari. Un submarin plutitor se va scufunda sub suprafața oceanului, colectînd apa de mare în partea umbrită. Apoi, o parte din sare din apă va fi extrasă folosind un sistem de osmoză inversă, care va facilita înghețarea. Datorită folosirii turbinelor aeriene, apa de mare rămasă se îngheață apoi într-un aisberg, în formă de hexagon și se întoarce în ocean într-o lună. Autorii ideii recunosc că proiectul nu va opri schimbările climatice pe planetă și nu va reduce emisiile de substanțe nocive. Potrivit acestora, recuperarea gheții marine pierdute poate întoarce habitatele arctice pentru animale.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load