Încălzirea globală va reduce biomasa marină cu 17% pînă în 2100

Încălzirea globală va reduce biomasa marină cu 17% pînă în 2100

Schimbările climatice pot duce la o scădere a biomasei animalelor marine și a întregului fitoplancton, pînă în anul 2100, cu 4,8%, în condiţiilor unor emisii scăzute de gaze cu efect de seră, și cu 17% - cu emisii înalte.


Astfel de date cuprinde un studiu realizat de Universitatea Canadiană din Dalhousie, publicat pe site-ul Proceedings of the Academy of Sciences.


Conform situaţiei prognozate pentru anul 2100, capturile comerciale pot reduce și mai drastic biomasa animalelor marine mari - cu 92%, chiar și în condiţiile de emisii scăzute. În același timp, biomasa animalelor cu dimensiunea de pînă la 10 cm va fi redusă cu 80%.


În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat modul în care masa organismelor marine s-a schimbat între 1970 și 2005 și cum se va schimba peste 80 de ani, luînd în considerare diverși indicatori.


În medie, o creștere a temperaturii pe Pămînt cu 1° C reduce volumul total al biomasei marine cu 20%. Mai mult decît atît, numărul de animale marine va scădea în apele tropicale și temperate, în timp ce în regiunea Antarcticii și a Arcticii va creşte.


Anterior, ONU a prezentat primul studiu din ultimii 15 ani privind distrugerea diferitelor tipuri de viață pe Pămînt și pentru prima dată a folosit termenul „A şasea extincție în masă". În studiul de 1800 de pagini, care reunește peste 15 mii de articole și publicații științifice, se spune că mai mult de 1 milion de specii sînt amenințate cu dispariția pe parcursul a cîteva decenii. Potrivit ONU, 75% din uscat, 40% din ocean și 50% din apele fluviale demonstrează deja „degradare datorată activității umane".


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load