X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

În Țările de Jos a fost creat un sicriu din ciuperci

19 sep. 2020,, 03:00   Ştiinţă şi IT
2762 0

Cercetătorul Bob Hendricks de la Universitatea Tehnologică din Delft a creat un "cocon viu" — un sicriu de miceliu care ajută corpurile să se descompună mai repede, îmbogățind pămîntul înconjurător, transmite Dezeen.


Hendricks speră că "sicriul viu" va putea crea un sistem închis pentru a scăpa de cadavrele moarte și pentru a compensa parțial daunele pe care oamenii le provoacă naturii. Sicriul de "ciuperci" are nevoie de o săptămînă pentru a crește, iar apoi de aproximativ doi - trei ani pentru a se descompune împreună cu conținutul. Prin comparație, sicriele obișnuite de lemn se descompun în pămînt în mai mult de 10 ani.


"Astăzi trăim într-un cimitir al naturii. Comportamentul nostru nu este doar parazitar, dar și de scurtă durată. Noi descompunem organismele în substanțe "moarte", murdare, dar ce-ar fi dacă le-am păstra "vii"? Coconul viu va permite oamenilor să se unească din nou cu natura și să îmbogățească solul, dar nu să-l polueze", a spus Hendricks.


Miceliul este partea filiformă a ciupercii care crește de obicei sub pămînt. Funcția sa este de a "hrăni" ciuperca prin eliberarea enzimelor pentru a descompune polimerii biologici. Acest lucru contribuie la descompunerea lor în dioxid de carbon și apă, care sînt eliberate respectiv în atmosferă și pămînt.


Pentru a face sicrie, Hendricks și echipa sa amestecă miceliul cu substratul organic de formă corespunzătoare. Miceliul mănâncă acest substrat și creează o structură tridimensională care crește pînă cînd umple locul alocat. Întregul proces de producție nu necesită nici energie, nici căldură, nici lumină.
Startupul a început deja să testeze primul lot de zece sicrie de miceliu. Experimentul a arătat că sicriul se descompune în pămînt timp de 30-45 de zile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?