COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

În SUA 9 din 10 pacienți cu Covid-19 conectaţi la aparate de respirație artificială nu supraviețuiesc

În SUA 9 din 10 pacienți cu Covid-19 conectaţi la aparate de respirație artificială nu supraviețuiesc

La cinci săptămîni după intrarea în vîrtejul crizei Covid-19, Jurnalul Asociației Medicale Americane a publicat o lucrare care pune într-o lumină nouă gravitatea infecției și capacitatea sistemului sanitar de a răspunde. După cum notează Washington Post, „fotografia” rezultată e de natură să stîrnească și mai multă confuzie, raportat la așteptările care se conturaseră.

Cercetătorii au descoperit că 20% dintre cei spitalizați au murit, un procent similar cu cel al deceselor înregistrate în general cînd vine vorba de pacienți cu probleme respiratorii grave.

Însă, totul se schimbă cînd este analizată situația bolnavilor ajunși la ventilator fiind deja în stare critică: 88% au murit. Studiul citat de JAMA și WP a urmărit evoluția a 320 de pacienți cu Covid-19.


Un procent mai mare decît cel de aproape 80%, cît indicaseră studii anterioare, sau cel de aproximativ 50%, cît speraseră că va fi medicii de pe secțiile de terapie intensivă, la începutul pandemiei.

„Este un număr tulburător pentru cei a căror evoluție e suficient de severă încît să necesite tratament la terapie intensivă”, constată Karina W. Davidson, autor principal al studiului și profesor la Institutele Feinstein pentru Cercetări Medicale de la Northwell.

Potrivit Washington Post, cercetarea făcută de Davidson este cea mai mare și cea mai cuprinzătoare de acest tip, din Statele Unite. Experții au analizat fișele medicale electronice ale 5.700 de pacienți infectați cu covid-19, între 1 și 4 aprilie, care au fost tratați în cele 12 spitale din Northwell Health, situate în New York, Long Island și Westchester County – toate epicentre ale focarului. Dintre pacienți, 60% au fost bărbați, iar 40% femei, la o vîrstă medie de 63 de ani.

Lucrarea a descoperit, de asemenea, că dintre cei care au murit, 57% au avut hipertensiune arterială, 41% au fost obezi și 34% au avut diabet, adică tocmai factorii de risc despre care se știa deja că potențează riscul pus de Covid-19.

O altă constatare surprinzătoare a fost că 70% dintre pacienții suficient de bolnavi pentru a fi internați în spital nu avuseseră febră. Febra este considerată în prezent, de către experții americani, drept cel mai important simptom al Covidului-19. În plus, cele mai multe centre de testare îi refuzau pe cei care nu avuseseră febră.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load