COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

În Pereslavl-Zalessky a fost descoperit un graffiti din secolul al XII-lea

Un "graffiti" medieval în care este reprezentat un om lîngă o fiară mitică a fost găsit într-unul dintre cele mai vechi temple domongoleze din Rusia- Catedrala ”Schimbarea la Față a Mîntuitorului” din Pereslavl-Zalessky, informează Institutul de Arheologie RAN.

În desen este reprezentat un om care aleargă, iar cu mîna stîngă ridică deasupra capului o creatură cu cap de pasăre, corp de șarpe și coadă de pește. "În fața noastră avem cel mai rar exemplu de creatură fantastică, conform legendelor celor care au trăit în țări îndepărtate, – spun arheologii. - Astfel de imagini există în miniaturile din Europa de vest din perioada medievală, dar în Rusia ele nu erau cunoscute pe scară largă". Conform unei alte versiuni, desenul poate reprezenta o alegorie.


Celelalte două inscripții, citite pe blocurile de piatră de alături, de asemenea datează din secolul al XII-lea și reprezintă nișt autografe ("Lazor a scris") și zilele săptămînii scrise prescurtat. Aceste descoperiri completează o serie de graffiti antice rusești descoperite pe fațadele Catedralei ”Schimbarea la Față a Mîntuitorului” cu cinci ani mai devreme, dintre care cea mai cunoscută este inscripția cu lista asasinilor lui Andrei Bogoliubski.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load