Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

În oceane există de milioane de ori mai mult microplastic decît se credea

22 noi. 2020,, 21:32   Ştiinţă şi IT
16083 0

Cercetătorii știu că există foarte mult microplastic în apele oceanelor, însă noi studii arată că această cantitate este mult mai mare decît credeau.

Cercetătorii au analizat probe de apă oceanică și au ajuns la concluzia că fiecare metru cub de apă poate fi contaminat cu un milion de ori mai multe bucăți de microplastice decît sugerează studiile anterioare. Ca să înțelegi mai bine gravitatea situației, fiecare 1.000 de litri de apă conțin aproximativ 8,3 milioane de plastic.

Motivul pentru care discrepanța este atît de mare are legătură cu tipul de microplastic implicat în cercetare, dar și cu modul în care oamenii de știință încearcă în mod tradițional să măsoare cantitatea de microplastice din apele mării.

Pînă acum, aceștia foloseau plase cu ochi minusculi, suficient de mici pentru a colecta bucăți de plastic cu un diametru de o treime dintr-un milimetru.

Numai că, de-a lungul timpului, particulele de plastic se degradează progresiv în bucățele din ce în ce mai mici. Astfel, toate particulele mai mici decît ochiurile plasei rămîneau în urmă. În timp ce aceste plase erau suficient de mici pentru a filtra planctonul, erau, de fapt, prea mari pentru a putea colecta cele mai mici particule de plastic, cunoscute sub numele de mini-microplastice.


Cu această limitare în minte, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că trebuie folosită o altă metodologie pentru a putea determina cantitatea exactă de microplastic din apele mărilor.

Au folosit o nevertebrată cunoscută sub numele de „salp”. Este un tip de plancton care se hrănește cu particule minuscule de alimente de aceleași dimensiuni ca și microplasticele. Cercetătorii și-au dat seama că stomacul unei asemenea creaturi este locul perfect în care mini-microplasticul se acumulează. De asemenea, au colectat și mostre de apă dulce de la suprafață. În laborator, au luminat ambele tipuri de mostre pentru a vedea cîte particule de microplastic există și au ajuns la concluzia că valorile sînt mult mai mari decît arată studiile anterioare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?