Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În noaptea ditre 6 spre 7 mai vom putea urmări o ploaie de stele

6 mai. 2018,, 04:31   Ştiinţă şi IT
8324 0

Curentul de meteori Eta Aquaride va avea maximul în noaptea dintre 6 spre 7 mai.

Dacă cerul va fi senin, veţi putea observa spectacolul grandios pe care un număr de circa 40 -60 de meteori îl vor face pe oră.

În fiecare an, de la mijlocul lunii aprilie şi pînă la mijlocul lunii mai are loc ploaia de stele căzătoare Eta Aquaride. În acest an, perioada de desfăşurare este între 19 aprilie şi 28 mai. Maximul curentului de meteori Eta Aquaride va fi atins în noaptea dintre 6-7 mai, cînd pe cer vor putea fi prezenţi între 40 şi 60 de meteori pe oră, ce provin din celebra cometă Halley. În momentul maximului, viteza de cădere a meteorilor Eta Aquaride va fi de 66 km/s.

Meteoriţii provin din Eta Aquarii, una dintre cele mai luminoase stele din constelaţia Vărsătorului.

Şi în acest an, persoanele din latitudinea nordică nu vor putea observa atît de clar fenomenul, însă persoanele din emisfera sudică vor avea parte de un spectacol ceresc deoarece nopţile lungi din aceste zone permit radiantului să se ridice mai sus pe cer


Ploile de meteori au loc atunci cînd o cometă se apropie de Soare şi produce reziduuri, meteoroizi care se împrăştie în jurul orbitei cometei.

Meteorii (denumirea ştiinţifică a stelelor căzătoare) se produc tot timpul, potrivit site-ului Observatorului Astronomic ''Amiral Vasile Urseanu''. În sistemul solar există mult mai multe obiecte cosmice în afară de Soare şi planete. Există resturi rămase de la formarea planetelor, ce au mărimi de la 1 atom pînă la sute de kilometri. Cele mai mari bucăţi se numesc asteroizi şi comete, iar cele medii ca mărime (de la bolovani imenşi pînă la praf foarte fin) se numesc meteoroizi.

Toată această materie se afla în spaţiul dintre planete. Din acest motiv, zilnic pe Terra cad milioane de meteorioizi. Aceştia intră în atmosferă cu o viteză între 15 şi 65 km/s. Ca o comparaţie: cea mai rapidă armă lansează un glonţ cu o viteză de 1,5 km/s.

Cînd meteoroizii intră în atmosferă cu această viteză enormă, aerul din jurul lor precum şi ei se aprind din cauza frecării. Aerul din jurul lor se încălzeşte la o temperatură de cîteva mii de grade. Astfel puteam vedea o dîră luminoasă pe cer, numită meteor.

Meteoroizii se încălzesc atît de tare încăt se sfărîmă în atmosferă. Uneori ei chiar explodează, producînd o lumină puternică, numită bolid.

Destul de rar, meteoroidul nu arde complet în atmosferă şi o parte din el cade pe Pămînt. Acesta este un meteorit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?