X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

În Moldova a fost inventat propriul "Cub Rubik"

16 iul. 2018,, 17:11   Societate
7675 0

Cum un angajat al Uzinei de tractoare de la Chișinău, a devenit inventatorul faimosului "Cub Rubik", proslăvind Moldova.

La începutul anilor '80, Chișinăul și alte orașe ale Uniunii Sovietice erau cuprinse de psihoza în masă, de vină era „Cubul Rubik”.

De fapt, psihoza cuprinsese întreaga Planetă, dar șurubelele economiei planificate a URSS se roteau și se reconstruiau încet și cu un mare scîrțîit, mai ales atunci cînd era vorba de tendințele modei. De remarcat că în toiul celei mai mari popularități a acestei jucării, fiecare al cincilea locuitor al Planetei Pământ încerca să-i găsească rezolvarea.

Îmi amintesc că la Chișinău, cubul era "aruncat în vînzare" foarte rar și atunci nu numai copii, dar și adulții erau fericiți. Cînd în magazinul "Lumea copiilor", aflat pe prospectul Tineretului, aduceau jucăria multrîvnită, "din gură-n gură" erau răspîndite știrile mult așteptate prin tot orașul, iar de acolo mai departe. De aceea, se formau cozi uriașe. Apropo, eu aşa şi nu m-am ales cu unul, am învățat să-l fac, împrumutîndu-l de la colegii mult mai norocoși.

Dar în curînd a apărut la Chișinău o jucărie, nu mai puțin interesantă și cu adevărat accesibilă - piramida moldovenească. De strîns era mai ușor, de aceea acei care nu puteau să înveţe formulele matematice pentru asamblarea „Cubului Rubik”, au trecut la piramidă, căci pentru a construi piramida aveau suficientă logică. Și, desigur, eu mă simțeam mîndru de faptul că piramida este moldovenească.


"Piramida Moldovenească" și alte puzzle-uri ale lui Alexandr Ordînţ

Au trecut ani de zile de atunci și eu am decis să aflu soarta inventatorului jucăriei. În primul rînd, este interesant faptul că piramida a fost inventată de germanul Uwe Meffert în anul 1972, ceea ce este interesant - înainte de inventarea „Cubului Rubik”, dar popularitatea în masă piramida a dobîndit-o în anii 80. Iar în URSS piramida a fost inventată în anul 1981 de inginerul de la Chișinău, Alexandr Ordîneţ. Mai mult decît atît a inventat-o, fără să știe despre jucăria lui Meffert.

Am încercat să-l găsesc pe conaționalul nostru, dar, din păcate, din informațiile de pe Internet a devenit clar că nu mai este în viaţă și că cel mai probabil ultimii ani din viaţă nu a locuit în Moldova. Restul informațiilor, pe care le-am adunat, literalmente, fărîmă cu fărîmă de pe unele forumuri sînt amintiri sumare despre Alexandr.

Cel mai trist lucru este că cineva în rețea a comunicat că soția civilă a inventatorului, acum câțiva ani ar fi ars o mapă întreagă plină cu o mulţime de invenții noi, de puzzle-uri și jucării nepatentate.

Unica amintire cu adevărat valoroasă în rețea despre inventatorul piramidei este aceea a fiului său Oleg, de pe unul din forumuri:

„În acele timpuri părinții plecau deseori în deplasări turistice în străinătate. Îmi amintesc foarte bine, cum reveniţi dintr-una din călătoriile lor prin ţările „socialiste“ și, cred că din Ungaria, da cel mai probabil acolo, tatăl meu a văzut înainte de un show, într-un hol în fața tatălui meu era așezat un băiat, care rezolva „Cubul Rubik”. Eu atunci am înțeles că pentru seara aceea spectacolul pentru tatăl meu (la care fuseseră invitaţi) se încheiase (sau mai degrabă, tocmai începuse pentru „Cubic Rubik!). Într-adevăr pentru un inginer-constructor, era foarte interesant că elementele unei fețe se pot roti în diferite planuri! Astăzi privim calm aceste lucruri, iar atunci văzînd toate astea, bineînțeles că îi era curios să înțeleagă.

Cele mai tari amintiri şi senzaţii sînt acelea legate de o piramidă caldă, din lemn. Mai tîrziu, am cumpărat zeci de exemplare din plastic: de culori vii, frumoase, serioase, reci, dar nu calde...

Îmi amintesc de o seară, tatăl meu a venit de la o muncă, foarte ferm şi inspirat, cu un set de dălți, de la cea mai mare pînă la cel mai mică cu crestătură, nu mai văzusem dintre acestea pînă atunci, dar nici pe tatăl meu cu dalta în mînă nu l-am văzut prea des. Masa era întotdeauna acoperită cu cuburi, piramide, mostre din carton.

Și apoi cînd mă duceam în camera mea să mă culc îl vedeam pe tata stînd la lampă şi şlefuind detaliile mici. Toate manual cu precizie de pînă la un milimetru. Eram atunci uimit cu cît fanatism se ocupa el de acest lucru. Numai acum mi-am dat seama că era la vîrsta de criză a unui bărbat (tata era născut în 1938). Copiii i-au crescut şi le-a dat drumul în viaţă, nepoți încă nu avea, cariera era făcută- totul mergea pe făgașul său obișnuit, dar lipsea ceva. Adică nu doar un hobby, ci de altceva avea nevoie - de o pasiune.

A fost o situație cînd producția era deja organizată - piramida era deja pe cale să fie produsă, însă producătorul (nu-mi amintesc exact ce fabrică) nu voia să recunoască autorul invenției, invocînd diverse motive. Îmi amintesc că tatăl meu umbla indispus, chiar a trimis scrisori (nu știu la ce instanțe), cu rugămintea ca banii din invenția lui de autor să-i trimită Fundației pentru Pace. Iată așa nedreptăţi se întîmplau.

Cred că acum ar fi fost puțin mai ușor ... deși nu sînt sigur.

Iată ce amintiri expres am despre cei 17 ani ai mei cu el. Apoi, tata a avut o altă familie, iar eu am plecat într-un alt oraș, așa că comunicam foarte rar și de aceea nu pot spune nimic despre alte schiţe de proiect ale lui. Mai mult decît atît, cîte mostre au trecut prin mîinile mele nu ştiu, tatăl meu, uneori chiar în glumă pe cîte una dintre fețe lăsa un autograf (grava cu compasul semnătura lui). Totul a fost transmis, prezentat, donat, ca în final să nu-mi rămînă nici o piramidă”.

Trist, dar adevărat. Inventatorul cubului maghiarul, Ernő Rubik, a devenit primul milionar oficial dintr-o țara socialistă a Blocului de Est. Mai mult decît atît, el nu doar că este în viaţă şi o duce bine, el continuă să producă și să breveteze puzzle-uri noi. Iar pămînteanul nostru, Alexandr Ordîneţ, nu este cunoscut nimănui, cu excepția unui cerc îngust al iubitorilor de puzzle. Și cine știe ce invenții păstra el în mapa sa, care s-a transformat în cenușă, împreună cu ocazia de a-i proslăvi numele și, posibil, şi țara noastră. Circumstanțele au fost diferite...

Și, apropo, urmele fiului inventatorului, de asemenea, se pierd pe Internet, pe rețelele de socializare nu l-am găsit. Dacă va citi acest articol sau oricine dintre colegii sau apropiații inventatorului piramidei moldovenești, vă rugăm să contactați redacția Sputnik Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?