În Mexic a fost găsită o mască Maya gigantică unică

Masca a fost reîngropată temporar după ce a fost descoperită, pentru ca structura sa să fie protejată pînă cînd va fi studiată și păstrată corespunzător.


Masca gigantică care se referă la civilizația maya a fost găsită și restaurată de arheologii din Mexic. Despre acest lucru a anunțat LiveScience.


Se precizează că descoperirea a fost făcută în 2017, dar oamenii de știință au decis să vorbească despre ea abia acum. Potrivit arheologilor, nu s-a anunțat despre descoperire de dragul siguranței artefactului în sine. A existat riscul ca el să poată fi vizitat și distrus de "vînătorii de comori".


De atunci, cercetătorii de la Institutul Național de antropologie și istorie din Mexic (INAH) au lucrat cu migală pentru a o reconstrui.


Masca este o imagine a feței unei zeități necunoscute sau a unei "persoane foarte importante din acea vreme". Artefactul datează din perioada maya pre-clasică tîrzie (aproximativ anii 300 î. HR. - 250 d. HR.)."Măștile asemeni acesteia reprezintă fețele oamenilor cu trăsături speciale care pot avea legătură cu divinități sau persoane cu statut social remarcabil", a declarat INAH într-o declarație.


Oamenii de știință spun că astfel de basoreliefuri Maya erau de obicei plasate în jurul scărilor structurilor piramidale.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load