X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

În Israel a fost prezentată pentru prima dată o mască unică veche de 9 mii de ani

12 iun. 03:00   Ştiinţă şi IT
2961 0

Masca a fost descoperită de către Unitatea Anti-Robardare a Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA) și a fost predată Departamentului de Arheologie al Administrației Civile din Iudeea și Samaria pentru a fi studiată în continuare, anunță cotidianul Heritage Daily.

Realizată din calcar galben-roz, aceasta are trăsături faciale perfect simetrice, inclusiv pomeți uniformi, un nas impresionant și o gură cu dinți. Pînă în prezent, sînt cunoscute 16 măști de piatră din această perioadă, majoritatea fiind descoperite în partea de sud a Muntelui Hebron și în deșertul Yehuda. Toate au trăsături și caracteristici similare, ceea ce sugerează că aparțin aceluiași grup cultural din Neoliticul Pre-Ceramic B (PPNB). Oamenii din această perioadă treceau printr-o revoluție agricolă și se bazau pe animalele domestice, completîndu-și dieta anterioară cu agricultura și vînătoarea.

Cranii umane acoperite cu tencuială sau îngropate sub podelele locuințelor antice au fost, de asemenea, descoperite în siturile PPNB din Levant, ceea ce experții consideră că este o formă timpurie de venerare a strămoșilor. Măștile de piatră care seamănă cu fețele umane sînt probabil asociate cu acest cult al strămoșilor. Cultura PPNB a dispărut în timpul unui eveniment cauzat de o scădere bruscă a temperaturilor globale, care a avut loc în urmă cu aproximativ 8.200 de ani și a durat pînă la două secole. Descoperirea măștii susține sugestia că partea sudică a Muntelui Hebron a fost un centru de producție de măști de piatră și de activitate religioasă în Neoliticul preceramic.

Ronit Lupo, de la IAA, a declarat: „Aceste măști reprezintă un artefact semnificativ care confirmă înțelegerea noastră cu privire la practicile religioase și culturale ale vechilor locuitori din regiune”.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?