X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

În cîmpul magnetic al Pămîntului s-a format o anomalie

26 mai. 2020,, 22:30   Ştiinţă şi IT
2870 0

Potrivit oamenilor de știință, cîmpul magnetic din jurul Pămîntului este tot mai slab, iar acest lucru are o serie de efecte asupra planetei noastre, dar și asupra navelor spațiale și a sateliților care orbitează în jurul său.

Cercetătorii au observat că, într-o zonă dintre Africa și America de Sud, intensitatea cîmpului magnetic al Pămîntului este din ce în ce mai mică. Regiunea despre care vorbim, cunoscută sub numele de Anomalia Sud Atlantică, este o porțiune în care centura de radiații Van Allen se apropie cel mai mult de suprafața Pămîntului, scufundîndu-se pînă la o altitudine de 200 kilometri.

Folosind datele colectate de constelația de sateliți Swarm a Agenției Spațiale Europene (ESA), cercetătorii au remarcat că intensitatea cîmpului magnetic a scăzut cu aproximativ 9% în ultimii 200 de ani. În acest fel s-a format, de fapt, anomalia despre care vorbeam mai devreme. De fapt, Anomalia Sud Atlantică a crescut semnificativ în ultimii ani: a format un centru minim de intensitate în doar cinci ani.

Cîmpul magnetic al Pămîntului joacă un rol important în protejarea planetei împotriva vînturilor solare și a radiațiilor cosmice dăunătoare. Astfel, dacă acesta se deteriorează, se va deteriora și capacitatea sa de a ne proteja de aceste lucruri.

Slăbirea sa ar putea cauza o schimbare semnificativă pe Pămînt. Astfel, e posibil ca deteriorarea intensității cîmpului magnetic să ducă, eventual, la un fenomen ciudat, prin care polii s-ar putea inversa. Astfel, Polul Nord va deveni Polul Sud și invers. Ultima dată cînd a avut loc o „inversare geomagnetică” a fost acum 780.000 de ani. Unii oameni de știință susținînd că următoarea este inevitabilă. De obicei, astfel de evenimente au loc la fiecare 250.000 de ani. Totuși, e important de reținut că acest lucru nu se va întîmpla peste noapte, ci e posibil să dureze cîteva mii de ani pînă se va întîmpla.


Anomalia Sud Atlantică cauzează deja probleme pentru sateliții care orbitează în jurul Pămînt, avertizează ESA. De asemenea, navele spațiale care zboară în zonă ar putea și ele să experimenteze „defecțiuni tehnice”. Sistemele de telecomunicații și satelit se bazează, de asemenea, pe cîmpul magnetic pentru a funcționa, ceea ce sugerează că și computerele și telefoanele mobile ar putea întîmpina dificultăți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?