COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

În Antarctica au fost găsite urme de pădure tropicală

În Antarctica au fost găsite urme de pădure tropicală

O echipă de cercetători din Marea Britanie și Germania au descoperit urme ale unei păduri tropicale lîngă Polul Sud.

Se presupune că pădurile au crescut aici cu 90 de milioane de ani în urmă, cînd clima locală era caldă.


Pămîntul de pădure din perioada cretacică a fost găsit la 900 de kilometri de Polul Sud. Echipa a studiat o probă de pămînt și a găsit o rețea densă de rădăcini, care s-au păstrat atît de bine încît se putea distinge structurile celulare individuale. Eșantionul conținea, de asemenea, urme de polen și spori de plante.


Analiza reziduurilor conservate a arătat că clima în antichitate era mult mai caldă decît se credea anterior. Studiul sugerează, de asemenea, că nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă au fost mai mari decît ne-am fi putut aștepta de la mijlocul epocii cretacice (115-80 milioane de ani în urmă).Mijlocul perioadei cretacice nu este doar perioada de glorie a dinozaurilor, ci și cea mai caldă perioadă din ultimii 140 de milioane de ani. Temperatura la tropice ajungea pînă la 35 de grade Celsius, iar nivelul mării era cu 170 de metri mai înalt decît astăzi.


Acum, prezența pădurii presupune că temperatura medie aici a fost de aproximativ 12 grade Celsius și că la acel moment la Polul Sud nu exista o calotă glaciară.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load