Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Îmbunătățiri scurte de calitate a aerului duc la pierderea a milioane de vieți în fiecare an

8 mar. 02:00   Ştiinţă şi IT
1962 0

Un raport publicat în The Lancet Planetary Health arată că peste un milion de decese pe an se datorează expunerii pe termen scurt la particule fine (PM 2,5), în special în Asia de Est.

Studiul realizat de Universitatea Monash a acoperit peste 13.000 de orașe și localități pe parcursul a două decenii, pînă în 2019. Acesta a constatat că pînă și expunerea pe termen scurt la PM 2,5, care durează de la cîteva ore la cîteva zile, provoacă peste un milion de decese premature în fiecare an. Asia a suferit cele mai mari pierderi, reprezentînd peste 65 % din decese. Profesorul Yumin Guo, care a condus studiul, remarcă faptul că majoritatea cercetărilor de pînă acum s-au concentrat pe poluarea persistentă din orașe, trecînd cu vederea "vîrfurile" frecvente de poluare cauzate de incendii de pădure și alte evenimente extreme.

Importanța acestui studiu constă în faptul că se concentrează asupra impactului pe termen scurt în întreaga lume, nu doar în orașele cu niveluri de poluare persistent ridicate. Acest lucru permite o mai bună înțelegere a impactului global al poluării atmosferice pe termen scurt. Analiza a arătat, de asemenea, că Africa și Europa suferă de o mortalitate semnificativă asociată cu expunerile pe termen scurt la PM 2,5. Australia se confruntă cu o creștere a frecvenței și magnitudinii incendiilor de vegetație, ceea ce afectează sănătatea publică.

Cercetătorii recomandă punerea în aplicare a unor măsuri specifice pentru a atenua impactul vîrfurilor de poluare atmosferică pe termen scurt, cum ar fi sistemele de avertizare și planurile de evacuare, pentru a proteja sănătatea locuitorilor din mediul urban în perioadele cu concentrații ridicate de PM 2,5.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?