AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 467 699  Au ieșit 382 518​  Au rămas 85 181     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 890
Criza energetică stiri: 718

Imaginea unui faraon egiptean mort în urmă cu 3.500 de ani, reprodusă digital printr-o tehnică revoluționară

10 ian. 21:00   Ştiinţă şi IT
1824 0

O echipă de oameni de știință a reușit să reproducă digital imaginea trupului faraonului Amenhotep I, care a trăit în urmă cu 3.500 de ani.

Sahar Saleem, profesoară de radiologie la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Cairo, este coordonatorul echipei care a redat imaginea lui Amenhotep I folosind tehnologie de scanare cu un computer tomograf 3D. Rezultatele oferă detalii fascinante cu privire la aspectul faraonului și la bunurile cu care a fost îngropat, transmite sinteza.org.

„Am revelat faptul că Amenhotep I avea aproximativ 35 de ani atunci cînd a murit. De asemenea, avea o înălțime de circa 169 de centimetri și o dentiție solidă. În procesul de mumificare, a purtat 30 de amulete și un brîu din aur. Se pare că Amenhotep I semăna fizic cu tatăl său”, a mai spus profesoara. „Avea o bărbie îngustă, un nas mic și dinți ușor proeminenți în partea de sus”.

Aceasta a comentat și cu privire la modul în care s-a conservat trupul faraonului și a descris procesul de mumificare drept unul „uimitor”. „Trupurile mumificate erau extrem de bine păstrate. Chiar și oasele mici de la nivelul urechilor au rămas vizibile. Nu există nicio îndoială că și dinții lui au fost foarte bine conservați”.

Amenhotep I a fost cel de-al doilea faraon din a 18a dinastie egipteană, care a domnit timp de aproape 21 de ani, între 1526 și 1506 î.Hr. Acesta a ajuns conducător după moartea tatălui său, Ahmose I, și ar fi condus inițial împreună cu mama sa, Ahmose-Nefertari.


Hieroglifele încastrate pe mormînt dezvăluie și că, după ce jefuitorii de morminte i-au vandalizat rămășițele, preoții l-au deshumat pe Amenhotep în secolul al XI-lea î.Hr.

De asemenea, echipa de cercetare a descoperit faptul că Amenhotep avea creierul intact, lucru care îl diferențiază de mumiile altor conducători, inclusiv de Tutankhamun și de Ramses II.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав