COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Geologii au explicat originea „peșterii de cristal” din Pulp

Geologii au explicat originea „peșterii de cristal” din Pulp

Geoda pulpiană este considerată un fenomen natural neobișnuit. Ea reprezintă o peșteră rotundă, din pereții căreia ies cristale transparente în toate direcțiile, precum dinții din gura unui dragonu.

Geoda pulpiană este una dintre cele mai mari geode din lume. Ea a fost descoperită cu doar 20 de ani în urmă, iar originea geochimică a cristalelor sale a rămas în mare parte necunoscută. Determinarea modului în care s-au format acestea a fost o sarcină dificilă pentru geologi, deoarece sistemul hidrotermic al peșterii nu mai este activ.


Într-un nou studiu realizat de Universitatea din Granada (Spania), oamenii de știință au încercat să reconstruiască istoria geologică a geodei pulpiene.Potrivit cercetătorilor, cristalele de gips (selenit) din geode au crescut datorită furnizării continue de sare, care s-a format după dizolvarea anhidritului. Acest proces, care a avut loc la o temperatură de aproximativ 20 °C, a fost intensificat de recondensare (sau maturare Ostwald). Datorită purității cristalelor de geode, acestea sînt foarte dificil de datat. Cu toate acestea, experții consideră că cristalele au crescut după uscarea mării Mediterane (cu aproximativ 5,6 milioane de ani în urmă). Cel mai probabil, ele sînt mai mici de 2 milioane de ani, dar mai vechi de 60 de mii de ani.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load