COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Fundul mării Barents a fost testat pentru contaminarea cu radiații

Fundul mării Barents a fost testat pentru contaminarea cu radiații

Oamenii de știință din Arhanghelsk au identificat un nivel scăzut de radioactivitate tehnogenă în depunerile de pe fundul Mării Barents, potrivit serviciului de presă al Institutului.


Colaboratorii laboratorului de radiologie ecologică FIȚKIA RAN au participat la cea de-a doua etapă a proiectului Roshydromet Transarctic-2019, care prevedea monitorizarea poluării, a stării gheții și observațiile hidrometeorologice în apele Mării Barents. Expediția a avut loc în perioada 15 mai-14 iunie 2019. În timpul expediției au fost colectate sute de probe de apă sărată, depuneri de pe fund, soluri de coastă și vegetație.


Deoarece în Marea Barents sînt concentrate mai multe obiecte de radiații decît în alte mări arctice, a fost efectuată o analiză a radioactivității sedimentelor sale de pe fund."Studiile arată că nivelul radioactivității în sedimentele de pe fundul Mării Barents în ultimii ani a scăzut semnificativ prin dezintegrarea radionuclidelor tehnogene, - a spus șeful grupului științific Evghenii Iakovlev. - Radioactivitatea tehnogenică este scăzută”.


Radionuclidele provocate de om sînt o consecință a precipitațiilor atmosferice globale, a accidentelor de radiații (inclusiv a centralei nucleare de la Cernobîl) și a testelor nucleare de pe Noul Pămînt.


Cu toate acestea, există încă o contaminare secundară a apelor și a depozitelor de pe fundul Mării Barents. În special, acest lucru ar putea fi provocat de topirea gheții arctice, unde se înregistrează un număr mare de radionuclizi.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load