COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Fizicienii au sintetizat un nou polimer metalo-organic

Fizicienii au sintetizat un nou polimer metalo-organic

O echipă internațională de specialiști cu participarea fizicienilor Academiei Ruse de Științe a sintetizat un nou tip de material metalo-organic bazat pe cobalt care își schimbă structura.


Carcasele metalo-organice sînt polimeri care, datorită porozității lor ridicate, sunt capabile să ocupe cu diverse substanțe pînă la 90% din volumul lor. Acestea pot fi medicamente, gaze sau lichide, de aceea polimerii metalo-organici sînt folosiți pentru livrarea țintită a medicamentelor, depozitarea sau purificarea diferitor gaze și lichide etc. Astăzi, există mai mult de douăzeci de mii de carcase metalo-organice, însă doar cîteva dintre ele au mobilitate corporală.
Oamenii de știință din Germania, Belgia și Rusia au explorat un nou compus care-și poate schimba structura. Așa cum au arătat experimentele, o carcasă pe bază de cobalt polimeric metalo-organic este capabil să absoarbă selectiv alți compuși. De exemplu, el nu va absorbi în porii săi metan și azot. De asemenea, materialul se descompune mai lent în aer, din care cauză se află mai mult timp într-o stare deschisă stabilă.
Potrivit unui savant, acest lucru „ne va permite să înțelegem principiul funcționării unor astfel de materiale polimerice și, în viitor, să avem ocazia de a sintetiza carcase metalo-organice cu proprietăți predeterminate”.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load