COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Fizicienii au descoperit o nouă stare a materiei

Fizicienii au descoperit o nouă stare a materiei

Fizicienii de la Universitatea Brown au descoperit o nouă stare a materiei - capacitatea perechii Cooper de a conduce electricitate precum metalele.
Cuplurile Cooper au fost numite în cinstea lui Leon Cooper, profesor de fizică care a primit premiul Nobel în 1972 pentru că a descris rolul lor în asugurarea supraconductivității.


Rezistența este creată atunci cînd electronii în timpul mișcării lovesc plasa atomică a materialului. Dar cînd electronii se unesc pentru a deveni perechi Cooper, ei suferă o transformare importantă - încep să acționeze ca niște bosoni. Acest comportament permite perechilor Cooper să-și coordoneze mișcările cu alte perechi Cooper pentru a reduce rezistența la zero, asigurînd astfel supraconductivitatea.Acum, fizicienii au descoperit că perechile Cooper se pot afla în mai mult de două stări - fie alunecă liber, creînd o stare supraconductoare, fie creează o stare izolatoare. Oamenii de știință au stabilit, de asemenea, că vaporii pot conduce și electricitate cu o anumită rezistență - similar cu modul în care fac acest lucru metalele.


Studiul spune că aceasta este o stare complet nouă a materiei, care va necesita o descriere teoretică separată.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load