X 
Cutremure stiri: 504

Experiment: Cum să transformăm Sahara într-o fermă solară uriașă?

10 mai. 2019,, 22:00   Ştiinţă şi IT
3560 0

Sahara este cel mai mare deșert de pe Pămînt, cu o suprafață de peste 9,2 milioane de km pătrați.

În această zonă, practic, nu plouă niciodată, iar lumina soarelui este atît de puternică, încît poate asigura cea mai mare parte a planetei cu energie, este convins Amin Al-Habaybeh, profesor în sisteme inteligente de inginerie la Universitatea Nottingham Trent. Omul de știință a povestit despre ideea lui publicației The Conversation, "High-tech", relatînd pe scurt conceptul său.


Conform estimărilor NASA, în medie, fiecărui metru pătrat de pe Terra îi sînt furnizate pînă la 3.000 kWh de energie solară pe an. Dacă luăm în considerație faptul că teritoriul Saharei depășește 9 milioane de km pătrați, anual pe acest teritoriu cad 22 miliarde GWh.
Teoretic, o fermă solară ipotetică din Sahara va produce de 2 mii ori mai multă energie decît cele mai mari centrale electrice din lume - acestea nu produc nici măcar 100 mii GWh pe an. Acest volum poate fi, de asemenea, comparat cu producția de energie de la 36 de miliarde de barili de petrol pe zi. Potrivit acestor indicatori, în Sahara se poate produce de 7 mii de ori mai multă energie electrică decît cea produsă în Europa, practic, fără emisii de carbon.
Un alt avantaj al Saharei este că între Africa de Nord și Europa sînt doar 15 km în strîmtoarea Gibraltar, ceea ce va permite simplificarea transferului de energie.
De asemenea, tehnologia de creare a unor ferme în Sahara poate avea și dezavantaje - oglinzile și lentilele vor trebui curățate în mod constant de furtunile de nisip, iar sistemele de turbine și încălzirea cu aburi trebuie răcite datorită temperaturilor ridicate. Cu toate acestea, cel mai important dezavantaj este cantitatea limitată a resurselor de apă care sînt necesare pentru răcirea lentilelor și pentru curățarea oglinzilor de nisip.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав