COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Experiment: apa caldă într-adevăr îngheață mai repede

Experiment: apa caldă într-adevăr îngheață mai repede

Substanța fierbinte răcește mai repede decît cea caldă, a constatat un studiu nou. În unele cazuri, accelerația este chiar exponențială.
Studiul a fost publicat pe site-ul Nature, raportează Science News.


Experimentul a fost inspirat de paradoxul Mpemba, care contravine observărilor că apa caldă, uneori, îngheață mai repede decît cea rece. Cu toate acestea, studiul experimental a acestui fenomen era greu de realizat datorită proprietăților complexe ale apei și a particularităților complexe a procesului de înghețare. Avinash Kumar şi John Bechhofer de la Universitatea Simon Fraser din Burnaby, Canada, au venit cu modalități de a eluda dificultățile. În loc de apă, s-au folosit margele mici de sticlă cu diametru de 1,5 micrometri. De asemenea, savanții au studiat și efectul Mpemba prin exemplul procesului de răcire, care este considerat mai ușor decît cel de înghețare.


În experiment, o mărgea se echivala cu o moleculă de apă. Laserul a afectat fiecare mărgea, creînd un peisaj energetic (potențial), în timp ce margele sa răceau într-o cadă de apă.În anumite condiții, margele care erau inițial mai fierbinte răceau mai repede și, uneori, chiar exponențial mai repede decît cele inițial mai reci.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load