TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Eveniment astronomic: Cum a fost observată o cometă (VIDEO)

O cometă care provine din afara Sistemului Solar a trecut duminică prin cel mai apropiat punct al orbitei sale de Soare (periheliu) şi a putut fi observată chiar şi cu ajutorul unor telescoape de cameră.

Cometa 2I/Borisov a fost descoperită la sfîrşitul lunii august de astronomul amator Gennady Borisov. Această cometă are o orbită extrem de alungită, ceea ce indică faptul că provine din afara Sistemului Solar.

La periheliu, această cometă a trecut la distanţa de aproximativ 2 unităţi astronomice (AU - 1 AU este distanţa medie de la Pămînt la Soare, de aproximativ 150 de milioane de kilometri) faţă de Soare. Apoi, la 28 decembrie, cometa va trece şi prin apropierea relativă a Pămîntului.

Observaţiile au arătat că Borisov are un cap mic, dar foarte strălucitor, o coadă foarte lungă, iar suprafaţa sa este de culoare roşiatică. Cometa a atins o magnitudine vizuală maximă de aproximativ 15 în timpul trecerii prin periheliu, putînd fi observată şi cu ajutorul unor telescoape mici, de 20-25 cm, în condiţii de cer senin.

Pornind de la analiza vitezei şi traiectoriei acestei comete, astronomii au ajuns la concluzia că ea vine de departe, din afara Sistemului Solar. A pătruns în Sistemul Solar cu o viteză de aproximativ 33 km/s, însă trecerea prin apropierea Soarelui i-a accelerat viteza pînă la 44 km/s.


Borisov are coada de 14 ori mai mare decît diametrul Terrei

O fotografie recentă a cometei Borisov, realizată de astronomii de la Universitatea Yale, a dezvăluit unele detalii inedite despre acest obiect cosmic.

În momentul realizării fotografiei, coada acestei comete era impresionantă, avînd nu mai puţin de 160.000 km lungime - de 14 ori mai mare decît diametrul Pămîntului şi respectiv peste 40% din distanţa de la Pămînt la Lună. Prin comparaţie, nucleul său este minuscul, avînd diametrul de doar 1,6 km.

Cometa Borisov este cel de-al doilea “vizitator” interstelar cunoscut care trece prin Sistemul Solar, după misteriosul asteroid în formă de trabuc ’Oumuamua, ce a fost observat în octombrie 2017.

“Astronomii încearcă să profite de vizita lui Borisov, folosind telescoape, aşa cum sînt cele ale observatorului Keck, pentru a obţine informaţii despre cărămizile din care se formează planetele din alte sisteme stelare decît al nostru”, a susţinut profesorul de astronomie Greg Laughlin, de la Yale.

“Oumuamua” şi “Borisov” sînt, probabil, doar vîrful “aisbergului interstelar”, cred majoritatea astronomilor. Există, probabil, numeroase obiecte interstelare care traversează Sistemul Solar fără a fi detectate. În curînd am putea să ne facem o idee mai exactă despre numărul lor, odată cu deschiderea unor noi şi foarte performante observatoare astronomice - aşa cum va fi Large Synoptic Survey Telescope, care este conceput special pentru detectarea asteroizilor, cometelor şi altor obiecte cosmice de dimensiuni relativ mici.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load