X 
Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 423

Edward Norton a descoperit că este o rudă de gradul al 12-lea a prinţesei amerindiene Pocahontas

7 ian. 03:00   Ştiinţă şi IT
1696 0

Actorul american Edward Norton a descoperit că este o rudă de gradul al 12-lea a prinţesei Pocahontas, celebra fiică a unui şef de trib amerindian din secolul al XVII-lea.

Starul hollywoodian, nominalizat la Oscar, a aflat despre legăturile sale de rudenie cu femeia care s-a căsătorit cu colonistul englez John Rolfe din statul american Virginia în episodul de marţi al unei emisiuni despre istoria genealogiei, "Finding Your Roots", difuzată de postul de televiziune PBS.

Gazda emisiunii, istoricul Henry Louis Gates Jr., a confirmat că un zvon care exista de multă vreme în familia actorului este, de fapt, un adevăr. "Există documente directe, fără niciun dubiu, care dovedesc legătura cu străbunicii tăi de gradul al 12-lea, John Rolfe şi Pocahontas", i-a spus el actorului Edward Norton.

Potrivit acestui istoric, John Rolfe şi Pocahontas s-au căsătorit pe 5 aprilie 1614 în Jamestown, Virginia - într-o epocă în care William Shakespeare era încă în viaţă. Potrivit istoricului american, documentele au dezvăluit că Pocahontas a murit trei ani mai tîrziu în Gravesend, Anglia, în timp ce John Rolfe a murit în martie 1622.

"Asta te face să înţelegi că eşti doar un fragment mic din întreaga istorie umană", a declarat Edward Norton după aflarea acestor informaţii.

Pocahontas i-a întîmpinat pe coloniştii englezi ajunşi pe actualul teritoriu al Statelor Unite la începutul secolului al XVII-lea. Legenda spune că ea i-ar fi salvat viaţa căpitanului John Smith, oprind execuţia acestuia.

Emisiunea "Finding Your Roots", care urmăreşte istoria ancestrală a unor celebrităţi, a descoperit că un alt strămoş al starului hollywoodian, un străbunic de gradul al III-lea, John Winstead, a deţinut o familie de sclavi, formată dintr-un bărbat de 55 de ani, o femeie de 37 de ani şi cinci fete cu vîrste de 4, 6, 8, 9 şi 10 ani.

Edward Norton, în vîrstă de 53 de ani, a dezvăluit că a făcut propriile cercetări despre istoria familiei sale înainte să apară în emisiunea "Finding Your Roots" şi a mărturisit că anumite descoperiri despre strămoşii lui l-au făcut să se simtă inconfortabil.

Întrebat cum se simte după ce a aflat că un recensămînt din secolul al XIX-lea a confirmat că un strămoş al lui era stăpîn de sclavi, starul hollywoodian a răspuns astfel: "Versiunea scurtă de răspuns este că lucrurile sînt inconfortabile. Aşa şi trebuie să te simţi. Nu este o judecată despre tine sau despre viaţa ta, ci despre istoria acestei ţări şi ea trebuie să fie mai întîi recunoscută şi apoi acceptată".

"Dar atunci cînd citeşti într-un recensămînt 'sclav, vîrsta opt ani', pur şi simplu îţi vine să mori", a adăugat actorul american.

În primul episod din cel de-al nouălea sezon al emisiunii "Finding Your Roots" a apărut şi actriţa Julia Roberts.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?