TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ecranul care creează holograme pe care le puteți vedea, auzi și simți

Oamenii de știință de la Universitatea din Sussex au dezvoltat pentru prima dată un display care creează holograme pe care le puteți vedea, auzi și chiar simți.


Capcana acustică multimodală (MATD) poate arăta un fluture colorat care-și flutură aripile în aer, emoticoane și alte imagini care sînt vizibile fără căști VR.


Potrivit dezvoltatorilor, dispozitivul proiectează radiații laser pe ecranul care vibrează, dînd impresia publicului că vede o imagine tridimensională în mișcare. Lumina este proiectată pe o particulă minusculă de plastic care se mișcă rapid într-un spațiu mic. Particula este deplasată cu ajutorul undelor ultrasonice, dezvoltînd în același timp o viteză de pînă la 9 metri pe secundă. Lumina devine vizibilă doar atunci cînd se desprinde de particulă. Întrucât acest lucru se întîmplă mai repede decît poate detecta ochiul, observatorul are impresia că vede imagini 3D în mișcare.


Pentru a adăuga sunet, cercetătorii au reglat ultrasunetul emanat de boxele lor, astfel încît undele sonore emise să interacționeze și să creeze frecvențe sonore. O abordare similară a fost utilizată pentru a adăuga senzații tactile. Un senzor cu infraroșu de pe ecran detectează că mîna persoanei se întinde înainte și declanșează unde sonore care se adună într-un singur loc, creînd o presiune pe care pielea o poate simți.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load