X 
Criza energetică stiri: 1708
Cutremure stiri: 384
Eurovision stiri: 419

Dispută între Marea Britanie și Grecia pe margine unor statui

14 mar. 05:00   Ştiinţă şi IT
1227 0

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat că va avea grijă ca statuile de marmură luate de la Parthenon să nu fie returnate Greciei, adăugînd că acestea sînt "bunuri ale ţării" şi sînt protejate de lege, scrie digi24.ro.

Premierul a adoptat aceeaşi poziţie ca predecesorii săi Liz Truss şi Boris Johnson care au spus că locul statuilor este la British Museum, unde stau de aproape două secole. Statuile au fost luate din Grecia la începutul secolului 19 de către Lordul Elgin, un diplomat britanic, care a susţinut că a avut acordul autorităţilor otomane, care controlau ţara atunci.

Parlamentul britanic a concluzionat că statuile au fost luate legal, în 1816, iar aceastea au ajuns la British Museum, în 1832, unde au devenit cunoscute drept "statuile elgine", după numele Lordului Elgin. Însă statul grec încearcă de mai bine de un secol să le aducă înapoi, iar recent autorităţile elene anunţaseră că negocierile cu British Museum merg bine.

"Marea Britanie a avut grijă de statuile elgine de mai multe generaţii. Galeriile şi muzeele noastre sînt finanţate de contribuabili pentru că sînt nişte bunuri ale acestei ţări", a spus Rishi Sunak. "Noi împărtăşim comorile de aici cu întreaga lume, iar întreaga lume vine în Marea Britanie să le vadă. Colecţia de la British Museum este protejată de lege, iar noi nu avem de gînd să schimbăm acest lucru", a spus premierul britanic. Nici un împrumut pe termen lung al statuilor în Grecia nu ar fi agreat de guvernul britanic, a lăsat să se înţeleagă cabinetul premierului.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий