COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Dinții sînt "arhiva vieții" fiecărui om

Dinții sînt "arhiva vieții" fiecărui om

Asemenea inelelor copacilor, substanțele din dinții noștri pot indica evenimentele-cheie din viața unui om.

Despre acest lucru a anunțat portalul Science Alert.

Oamenii de știință se conving tot mai mult de faptul că mediul cavității bucale are legătură cu sănătatea noastră fizică și psihică.
Potrivit unui nou studiu publicat în revista Scientific Reports, dinții servesc ca un fel de "arhivă" a celor mei importante evenimente din viața unui om. "Înregistrările" episoadelor semnificative sînt închise în inelele țesutului dentar, similare cu inelele copacilor.

Antropologii de la Universitatea din New York menționează că dinții nu sînt o parte statică a scheletului. Ei se schimbă mereu și reacționează la procesele fiziologice. Echipa a analizat 47 de dinți de la 15 persoane decedate cu vîrsta cuprinsă între 25 și 69 de ani. În afară de rămășițele oamenilor, experții au înregistrat istoria vieții lor, inclusiv caracteristicile stilului de viață și fișa medicală.
Cercetătorii au analizat îndeaproape cimentului dentar – un țesutul osos specific care acoperă rădăcina și gîtul dintelui. Cimentul dentar poate înregistra toate modificările legate de stresului fiziologic care afectează formarea țesutului normal.


Spre deosebire de smalț și dentină, cimentul crește de-a lungul vieții noastre și poate fi folosit ca indicator al schimbărilor fiziologice. Astfel de evenimente de reproducere, cum ar fi sarcina, nașterea și menopauza, au fost identificate în dinții tuturor femeilor din studiul efectuat.

Bolile cronice, închisoarea și chiar mutarea din mediul rural la oraș au fost, de asemenea, reflectate în dinții studiați. Această descoperire poate avea un impact major asupra studiilor viitoare în diferite domenii, de la arheologie pînă la medicină.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load