Din spațiu a fost observat pe Pămînt un fenomen anormal

Observatorul Stației Spațiale Internaționale Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM) a înregistrat cinci jeturi albastre — o specie anormală de fulgere care se îndreaptă din partea de sus a unui nor de furtună în stratosferă. Acest lucru este menționat într-un articol publicat în revista Nature.


Jeturi cu o durată de 10 microsecunde au fost observate pe 26 februarie 2019 nu departe de insula Nauru din Oceanul Pacific. Unul dintre fulgere a produs un jet care a ajuns în stratopauză — granița dintre stratosferă și ionosferă la o altitudine de aproximativ 50 - 55 de kilometri. În afară de jeturi au fost înregistrați și "elfi" (ELVES), care reprezintă inele de radiații optice și ultraviolete în stratosferă care se extend și care nu durează mai mult de o milisecundă.


Jeturile albastre apar în timpul unei defalcări electrice între partea superioară încărcată pozitiv a unui nor de furtună și stratul de aer încărcat negativ deasupra acestuia. Ca urmare, se formează un lider - un canal conductiv din aerul ionizat, prin care se răspîndește încărcătura.
Jeturile albastre, ca fenomen, cel mai probabil apar mai des decît se anticipase anterior.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load