X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1455

Deşertul Sahara s-a extins cu circa 10%

3 apr. 2018,, 00:00   Ştiinţă şi IT
5318 0

Deşertul Sahara s-a extins cu circa 10% în aproape 100 de ani, conform unui nou studiu efectuat recent în Statele Unite şi publicat la sfîrşitul săptămînii trecute.

Sahara, cel mai mare deşert din lume, cu o întindere oficială de 9.200.000 kilometri pătraţi, aproximativ cît Statele Unite - 9.834.000 kilometri pătraţi - s-a extins cu o suprafaţă situată între 11% şi 18%, în funcţie de sezon, potrivit studiului publicat joi în American Meteorological Society's Journal of Climate, citat de UPI.

Oamenii de ştiinţă au analizat datele privind precipitaţiile anuale înregistrate pe teritoriul Africii între 1920 şi 2013. Cînd media anuală a precipitaţiilor este de 10 centimetri de ploaie pe an sau sub această valoare, zona este considerată deşert, notează sursa citată.

Cea mai semnificativă extindere a deşertului a fost observată în timpul verilor, cînd Sahara a crescut cu 16% pe parcursul perioadei de 93 de ani. La fel ca în cazul altor suprafeţe deşertice, limitele deşertului Sahara fluctuează în funcţie de anotimpuri.

Cele mai semnificative diferenţe au fost observate în zonele din nordul şi sudul acestui deşert.


Potrivit cercetătorilor, o treime din acest proces de expansiune poate fi atribuită schimbărilor climatice determinate de om, iar restul de două treimi sînt asociate ciclurilor climatice naturale.

Extinderea zonelor aride va avea consecinţe devastatoare asupra culturilor agricole, au notat cercetătorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав