X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Descoperirea unor cranii au pus la îndoială istoria domesticirii cîinilor

22 feb. 2020,, 05:00   Ştiinţă şi IT
2379 0

Craniile de cîine descoperite de Cehia vorbesc despre faptul că domesticirea cîinilor a avut loc acum 28.500 de ani.
Astăzi, toți cîinii moderni (Canis familiaris) sînt descendenți ai lupilor suri eurasiatici (Canis lupus), care probabil au fost cîndva domesticiți de oameni. Se crede că, de-a lungul mileniilor, mai multe schimbări treptate au transformat fiara sălbatică într-un animal de companie, dar cum, cînd și de ce s-a întîmplat acest lucru, rămîne încă un subiect de controversă.

Fosilele nu permit identificarea unor deosebiri dintre lupi și primii cîini, deoarece chiar și astăzi unii cîini și lupi sînt greu de deosebit unii de alții.

O echipă de cercetători sub conducerea Universității din Arkansas (SUA) a studiat lupii și caninii găsiți în Republica Cehă. Vîrsta rămășițelor a fost de aproximativ 28.500 de ani.
Oamenii de știință au identificat pe dinți "cicatrici" microscopice caracteristice fiecărui morfotip canin. În comparație cu cîinii asemănători lupilor, dinții cîinilor antici au avut urme mai mari de uzură, indicînd o dietă din alimente solide și fragile. Dinții lupilor aveau mai puține "cicatrici", ceea ce indică faptul că ei mîncau mai multă carne. Consumul de alimente solide în rîndul cîinilor înseamnă că probabil aceștia au fost hrăniți cu oase și alte resturi alimentare în localități.

Acest lucru demonstrează că, acum 28 500 de ani, în această regiune au existat simultan două tipuri de canis care aveau diete diferite. Potrivit oamenilor de știință, acest lucru este coincide cu alte dovezi de domesticire într-un stadiu incipient.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?